Nem helyes, ha az egyház úgy érzi, a hatalom oldalán a helye

2014. január 2. 11:05

Fabiny Tamás
HVG
Ha a hajléktalanság kriminalizálásának ügyét, a gyengék és elesettek helyzetét és ezzel szemben a futballra költött pénzt tekintjük, csalódást jelentett az elmúlt év a kormány politikája szempontjából. Interjú.

Önt kritizálták a politizálás miatt, miközben gyakran látni, hogy egyes egyházfők a megnyilatkozásaikkal éppen a hatalomhoz dörgölőznek, nyíltan pártok mellett állnak ki?

Szememre is vetették, hogy én azt mondom, ne politizáljon az egyház, de közben ezzel én magam is politizálok. Persze az egyháznak nem egy konkrét párt mellett kell letennie a voksát. A szavazófülke magányában én attól még lehetek Fidesz- vagy MSZP-szavazó. Azt már régen felismertem, hogy a híveim között a pártpreferenciát tekintve is nagyon sokféle politikai kötődés van, és nekem erre tekintettel kell lennem, kivéve persze a szélsőségeket, mert azokra nem akarok tekintettel lenni. De ezen túl legyen valaki liberális, szocialista, vagy konzervatív, helye kell, hogy legyen az egyházban. A politikai és a közéleti kereszténység fogalmát ugyanakkor valóban érdemes egymással szembeállítani. Előbbin azt értem, hogy egy paternalista csoport hajlamot érez arra, hogy maga alá gyűrje az egyházat, és az egyház egy részében is megvan a hajlam a dörgölőzésre. Nem helyes, ha az egyház úgy érzi, a hatalom oldalán a helye. Pontosabban, ha a hatalom – mindegy, hogy milyen színezetű – kész a gyengék és elesettek védelmére, akkor természetesen amellé az egyház is nyugodt szívvel állhat oda.

És miről kérdezte önt Orbán Viktor?

Azt kérdezte, »Püspök urak, mi újság vidéken?«, mert tudta, hogy én az ország északkeleti részén is tevékenykedem. Hát én elmondtam neki, hogy sok hely van, ahol a templom is üresen marad, és sok helyen már a kocsma is. Tovább kellene javítani a közbiztonságot, és még több munkahelyet kellene teremteni. Ezzel próbáltam őt szembesíteni. 

A hatalom észreveszi a mélységben élőket?

A magunk mögött hagyott év csalódást jelentett, ezt a beszélgetésben sem rejtettem véka alá. A hajléktalanok kriminalizálása, a szociális temetés eredetileg tervezett formája – ezek botrányos, vállalhatatlan döntések, melyekkel kapcsolatban már hegyeztem a tollam egy publicisztikára. Lehet, hogy mögöttük jó szándék van, de egy jó adag végiggondolatlanság is. (...) De azért itt el kell mondanom, hogy a jelenlegi ellenzék még inkább eszköznek használja, használta az egyházakat, és csak addig fontosak nekik, amíg beszélhetnek róluk. Így az ő kritikáik is hiteltelenek számomra. És valamennyi politikai pártra értem ezt a kritikát.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ein feste Burg ist unser Gott, és nagyon nem értek egyet Püspök Úrral.
Hosszasan kifejthetném, miért, de mint vallásgyakorló evangélikus, elsősorban itt azt jegyezném meg, h. véleményem szerint annak ellenére követ el a "baloldal" mindent, amire hatalomban képes az egyházak szerepének korlátozására az oktatásban, a szociális ellátásban, életben és közéletben, h. az egyház tanításával fáradhatatlanul ösztönöz önmagunk, munkánk, viselkedésünk, életünk tisztességesebb vezetésére, az egyház közösségszervező ereje pedig gazdagabbá teszi hétköznapjainkat és ünnepeinket.
Ne feledkezzünk meg az évi, Deák téri Bach hétről, melynek hangversenyein ez a kicsiny és anyagiakban szegény egyház vendégül látja a hallgatókat, ne felejtsük Trajtler Gábor szolgálatát vasárnaponként és így tovább.
Lehet megbocsátani, de nem kell elfelejteni, h. a kor Pestalozziját, a pedagógiai zseni Sztehlo Gábort a kommunista rendszer értelmi sérült gyermekotthon vezetésre korlátozta.
Véleményem szerint azóta ennek a díszes "baloldali" társaságnak a gondolkodása, vezetői elvei kevéssé változtak.
Vallást gyakorlók számára véleményem szerint nem kétséges, h. nagyon határozottan, minden nem rokonszenves lépéstől függetlenül, melyik politokai erő győzelmét ajánlatos támogatni.
A "baloldal" nemcsak jog, de eszme folytonos is azzal a kommunista társasággal, amelyik a volt blokkon belül a legnagyobb állam-adóssággal léptette át hazánkat az orosz mentes 90-es évekbe és az Antall kormánytól kezdve meghatározta az átmenetnek az ország lakosságának többségére végzetes jellegét.

Miért lennének hajléktalanok? Van nekik hajlékuk. Tegnap is alig lehetett felmenni a Ferenciek terén! Azon a szűk helyen végig csapatosan vedeltek. El is ment a kedvem, hogy arra menjek. A Kálvin téri helyzet. Nagyon szabálykövetők botrány amit megengednek maguknak!
Előbb szétverik a családjaikat, mindenhol kosz mocsok marad utánuk.

Éhen pusztul? Na ne! A kaját el sem fogadja, mert azt nem lehet meginni, elszívni.

A hívő emberek nem olvasnak szennylapokat!

Azért van annyi vértanúja ugye kisapám?

"Ezzel probáltam őt szembesíteni"
Kicsit sem vagy nagyképű! Orbán Viktor most megtudta - tőled,- eddig nem tudta ugye, hogy mi a helyzet?

Fabiny inkább te is építs focipályát a templomod mellé, akkor nem kongana, hanem bejönnének.

Akkor úgy fogalmazok, hogy nem ezekből a lapokből tájékozodik, nem ez a mindennapi kenyere.

Nem tárgyilagos. Ami jobboldali azt eleve kigúnyolja, megveti, lenézi. Csak olvasd el a szalagcímeket. Nem vagyok gyűlölködő, nem ismerem ezt az érzést, hála Istennek. A szenny az ami bemocskol. A Népszabadság a kommunista nagyiéknak évtizedekig járt. Lemondták, mert eleguk lett belőle nem olyan, mit régen volt. Idősek, békét akarnak. Nem gyűlöletkeltést és hazugságok áradatát.
A HVG-re pedig sokan panaszkodnak. Milyen írásai vannak T W Árpádnak? Csupa szeretet ugye? Milyen szavakat használ a politikusokra - ha kormánypártiak! De nem csak ő szennyezi a környezetét.
Tehát ahogy tájékoztatnak azzal van bajom. Ezt nevezem környezet szennyezésnek.
Egyébként egyetértek veled.

Mert amit onnan kapok egyetértek vele. Nem ők sugallják, hanem én is így gondolom. Nem az újságok formálják a gondolkodásomat. Tényleg kényelmes, mert Jézus a mérce. És bizony kell gondolkodnom, ez nem a te kiváltságod. Látod máris lenézel. Egyébként Krisztus követésétől érzem magam ilyen prímán! Ehhez semmi köze a jobb vagy baloldalhoz!

Először is ne mosd össze a két oldalt! Másodszor te nem látsz kulönbséget a pártok stílusa és cselekedete között? - Igaz, hogy mi okoztuk a problémát, de keveseljuk a megoldást!
Jézust nem kell előrángatnom, mert jelen van.
A baloldaliaknak Jézus egy mese a Biblia egy mese amit ki kell irtani az emberek fejéből. Mint ahogy irtották a követőit.
Hogy én is idézzek valakit: Várszegi Asztrik mondta, hogy az egyház középen áll, és szilárd, nem igazodik négyévente se jobbra, se balra. És ezt nem mostanában mondta. Nem az a baj Fabinnyal, hogy ezt vére észrevette, hanem, hogy nagyképű azt gondolja, hogy ő osztja az észt, még Orbán Viktornak is. Tőle tudja meg a kormány, hogy mi a helyes és mi nem. Hallottam már beszélni, egy középszerű ember!

Úgy látszik ez nem veri ki nála a biztosítékot.
Ez egy bagatell dolog ami ott történt. Említésre sem érdemes. Ezért nem "hegyezi a tollát egy publicisztikára"! Ö így evangelizál.

»Püspök urak, mi újság vidéken?« ... "Ezzel, próbáltam őt szembesíteni."
Nem "beszőlt" a miniszterelnöknek, hanem egy miniszterelnöki kérdésre válaszolt, amit szembesítésként aposztrofált. Bátornak mutatta magát, pedig ehhez nem kell bátorság. Hiszen semmi olyan dolgot nem mondott amit Orbán Viktor ne tudott volna, vagy bármely politikus, parlamenti képviselő, plébános, egyházi vezető, ott élő. Fabiny hősként állítja be magát, pedig, csak annyira bátor, mint egy fogatlan oroszlán!
Ha van egy beteg ember aki elmegy az orvoshoz és az azt mondja neki, - hogy maga beteg - akkor az segítség? Nem ez tény megállapítás.
Ezt csinálta Fabiny. Miért nem azt mondta el, hogy mi a terve, mit dolgozott ki az emberek megsegítésén.
Azért az elképesztő, hogy CSAK vasárnap van náluk Istentisztelet, és akkor is uresek a templomaik!

Vannak ilyen hívek is, de a dolog általában fordított. Jön egy politikus ilyen-olyan önmagában szimpatikus gondolattal, hogy az egyház álljon mellé. Ha nem teszed meg, nem támogattad a Nagy Ügyet. Ha megteszed, akkor mindazt is támogattad, ami az adott politikus nevéhez még fűződik.

Pl. legyen kötelezően választható hit- és erkölcstan. Nü? Legyen? Egy párt akarta...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés