A béke művészete

2013. december 27. 9:09

Sitkei Levente
Magyar Nemzet
Ha mi, Róma tőszomszédságában, ezeréves kereszténységgel a hátunk mögött elfelejtjük, miről is szól az ünnep, semmi jogunk a fejünket csóválni, bírálva a szíriai, közép-afrikai, kongói állapotokat.

„Csakhogy ez a Közel-Kelet valóságában nem más, mint jól hangzó, karácsonyi üzenet Kevinnel és a betörőkkel. Nem a valóság. Szíria, amelyről a pápa név szerint is megemlékezett, nem egy aranyos történet, amelyet a tévében nézhet a család a karácsonyfa mellett, kakaót iszogatva. (…)

Ki lesz az, aki ezeket az egymásra fenekedő csoportokat összebékíti? Aki elmagyarázza, hogy hiába szerzi meg valaki a fennhatóságot egy kormányzóság felett, a végső győzelem úgyse lesz az övék, csak egyre rondább lesz minden, a szétlőtt épületekkel, a pusztasággá változtatott városokkal, a vérző, elkeseredett, menekülő lakossággal. Lehetne Krisztus? Persze, ő lehetne. Hinni kellene őbenne, meg a megváltásban, meg a szeretet és az ima erejében. Komolyan kellene venni az egész karácsonyt, sutba dobni a játékkonzolt és a nagy képernyős tévét. Ha mi, Róma tőszomszédságában, ezeréves kereszténységgel a hátunk mögött elfelejtjük, miről is szól az ünnep, semmi jogunk a fejünket csóválni, bírálva a szíriai, közép-afrikai, kongói állapotokat. Hiszen a mi békénk is csak felületes, az ajándéközön nem tudja elfedni, hogy mennyire elidegenedtünk egymástól, a csillogó nyakék egy szomorú szíven nyugszik, apa haragos, mert nem úgy áll a fa, ahogy kellene, anya ideges, mert biztos nem lesz olyan a halászlé, ahogy tervezi, s a gyerekek megszokják, hogy karácsonykor az egész család kiabál, de legalább kapnak egy csomó mindent. Lehetőleg fülhallgatóval, mert akkor a veszekedést nem lehet hallani.”

 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Így is van. A békét először a legkisebb egységben: önmagunkban kell megteremteni, majd a legfontosabb, szűk közösségben: a családban. Aztán nyithatunk - és nyitnunk is kell - a nagyobb közösségek felé.
Békességet mindnyájunknak:

BETLEHEM

Kétezer éve tűnt fel az égen az isteni csillag,
Fáradt, vágyteli pásztorok alkonyi éneke szállt.
Vágytak a szépre, igazra, értő emberi szóra,
Lelkük zűrzavaros, eltemetett, mély odujában
Félve reméltek egy fényteli, éteri égi csodát.

Éjszaka volt, a láng lobogott vígan melegítve,
Fénybe fürösztve a tűzkör ölelte férfi alakját.
Lába megindul, s megbűvölve, igézve ballag a csillag után.
Nem látja a tájat, azt sem, hogy őt követik mind a társak,
Szívdobogása vezérli a fénylő, távoli csillag nyomán.

Megszólal a táj, csoda dallam csendül a fényteli éjben,
Hangtalan ének hívja az élet új örömére a jókat.
Dallama istálló küszöbére igézi a tétova népet:
Jászola mélyén édesen alszik a kisded, az üdvözitő,
Künn a sötétben, csillaga fényén ujjongva zeng fel a szó:
Megszületett a gyermek, az isteni lélek, az életadó.

Én nem vagyok vallásos, de a hagyományt tisztelem. Maga egy sötét lelkű cinikus. Sajnálom.

Dr.Spielmann és Science ha csak tehetik belerondítanak az ünnepbe.
Ennek ellenére, nem egyformák.

Spielmann egy ökör, aki képtelen belátni, hogy az egésznek mi a lényege. Hogy az ember vágyik valamire, amit ezen ünnepkör kapcsán - ki hogyan, - de valamiképp meg is kap.
Minden ép lelkű embernek szüksége van erre.

Science sem érti mindezt, ő sem különb Spielmannál, de ő tovább is lép. Szapulja a zsidókat a mai napig tartó mammonimádatuk miatt és mindeközben nem veszi észre, hogy kb. 2000 évvel ez előtt éppen ez ellen a mentalitás ellen szólalt meg egy ember.

Karácsony az az ünnep, amely nem csak a hívőknek, de mindenkinek - aki nem zárkózik el, nem húz ostobán álbölcselkedő falat önmaga köré - annak lehetőséget ad arra, hogy a dolgait rendbe tegye. Akinek maradt egy kis esze, az ezt felismeri és erőt merít belőle.
Az okoskodó cinikus szkeptikusok pedig tovább rongálják magukat; csak bennünket hagyjanak ki ebből a nagyeszűségből.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés