Háromszor is – a családokról

2013. december 27. 11:21
Továbbá kérdéses, hogy azok, akik hitoktatásra járnak, eljutnak-e a templomba is? A gyerekek nem kis része ugyanis olyan családból jön, ahol nem szokás vasárnap misére menni.

„Mit lehet tudni Mindszenty bíboros boldoggá avatási eljárásáról?

Sok éve már Rómában van az ügye, s nincs olyan formális határozat, amely a boldoggá avatási eljárást megállítaná. Sőt, a dokumentáció rendkívül bőséges, ebből lassan elkészül a positio, amely reméljük, hamarosan benyújtásra kerül. De ekkor még mindig csak a hősies erényekről dönt a kongregáció, szükség van egy elismert csodára is.

A hivatalos sorrend egyébként: először a hősies erényekről tárgyalnak, s amikor erről megszületett a decretum, akkor vizsgálják csak meg, hogy a bejelentett esemény hivatalosan is elfogadható-e csodának.

Mindszenty bíboros úr esetében is külön döntésre lesz szükség, a csodát illetően. Vannak természetesen imameghallgatások, különböző bejelentések, s bízunk benne, lesz közöttük olyan, amelyet hivatalosan is elismernek.

Ez év szeptemberétől a kormány bevezette a kötelező hit- és erkölcstanoktatást az általános iskolák első- és ötödik osztályában. Milyenek az eddigi tapasztalatok?

Pontosan megfogalmazva: alapszabályként az erkölcstan oktatása a kötelező, amely helyett valamelyik felekezet hit- és erkölcstan oktatását is lehet választani. Aki nem nyilatkozik, az civil erkölcstant fog tanulni.

A szervezés körül voltak átállási nehézségek, amelyek a hitoktatóink figyelmét próbára tették, de azt hiszem, ha minden részről megvan a korrektség, a jóindulat, akkor stabil rendszerré válhat, anélkül, hogy bárki számára kellemetlen vagy korlátozó lenne.

A jelentkezők számának tekintetében van egy kis emelkedés, ami azért nem akkora, hogy áttörésről beszéljünk. Eddig valamivel 30 % alatt volt az általános iskolákban a fakultatív katolikus hittanra járók aránya. Most 34 % feletti országosan az átlaga azoknak, akik első- és ötödik osztályban a mi hitoktatásunkat választották.

Továbbá kérdéses, hogy azok, akik hitoktatásra járnak, eljutnak-e a templomba is? A gyerekek nem kis része ugyanis olyan családból jön, ahol nem szokás vasárnap misére menni. Ez tehát külön figyelmet és igyekezetet kíván a hitoktatók és a plébániák részéről. Ebből is látszik, hogy a hitoktatás is egyfajta missziós helyzetet jelent.”

(A Keresztény Élet katolikus hetilap karácsonyi interjújából Erdő Péter bíborossal. Az interjút a Magyar Kurír közölte online.)
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Legalábbis ezt tanultad a párttaggyűléseken, anno...

Liberálbolsi szöveg.
Más pénze, más zsebe... ha másé mi közöd hozzá? Te turkálsz más zsebében, te spekulálsz más pénzével.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés