Urbi et Orbi: a békéért könyörgött Ferenc pápa

2013. december 25. 13:31
Százezernél is többen hallgatták Ferenc pápa karácsonyi üzenetét és Urbi et Orbi áldását a római Szent Péter téren és a környező utcákban. A pápa békére szólított fel, felsorolva a világban dúló nagy konfliktusokat – írja a Zenit.org római hírügynökség.

Ferenc pápa mindenekelőtt boldog karácsonyt kívánt mindenkinek, aki a téren van vagy a médián át követi nyomon beszédét. Szavai szerint karácsonykor a béke és az öröm ura született meg Betlehemben. 

Dicsőség Istennek, mivel jóságos, hűséges és irgalmas – mondta Ferenc pápa. 

Hozzátette: „És béke az embernek. Az igazi béke nem az ellentétes erők egyensúlya. Nem is olyan homlokzat, ami küzdelmet és ellentéteket takar. A béke kézműves kompromisszum”, amit Isten segítségével, a Krisztusban megkapott kegyelemmel érünk el. 

A pápa megemlékezett a háborúk áldozatairól, a fegyveres konfliktusok miatt szenvedőkről is, kiemelve Szíriát, a Kongói Demokratikus Köztársaságot, a Közép-Afrikai Köztársaságot, Nigériát és Szomáliát. Kitért a lampedusai hajókatasztrófa áldozataira is. 

Ferenc pápa arra kérte Istent, tekintsen azokra, akiket kizsákmányolnak és akik természeti katasztrófák áldozatai, így a tájfun sújtotta Fülöp-szigetek népére. 

A pápai áldás a katolikus hívek számára teljes búcsúval jár, a szokásos feltételek között: a megszentelő kegyelem állapota és a bűnbánati lelkület, szentáldozás, imádság a pápa szándékára. 

Az Urbi et Orbi üzenetet és az azt követő áldást 70 ország közvetíti, a vigília misét 65 ország televíziója követte élő adásban.

 

Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés