Jézus jár nekünk

2013. december 25. 10:05

Révész Sándor
NOL
A félelempasztoráció másfél évezred után elenyészett. A pokol témaköre a második vatikáni zsinat óta a katolikus központ kommunikációjából is szinte teljesen kiszorult.

„Vajon mit ér a betlehemi hercegecske pokol nélkül? Azt énekeljük néki: „ki miértünk sok jót tettél, a pokoltól megmentettél”. No de ki hisz ma már a pokolban? Georges Minois remek könyvében, A pokol történetében idéz különböző nyugat-európai közvélemény-kutatásokat, melyek szerint már évtizedekkel ezelőtt is csak az emberek ötöde-hetede, a hívők harmada-ötöde hitt benne. „Pokol? Nem, ma már nincs ilyen: az emberek nem akarnak hinni a pokolban.” Így beszélnek még a Minois idézte, istenfélelemben nevelt breton parasztok is. A félelempasztoráció másfél évezred után elenyészett. A pokol témaköre a második vatikáni zsinat óta a katolikus központ kommunikációjából is szinte teljesen kiszorult. Karácsony évadán szerte a világon John Lennon folyik a hangszórókból. Azzal az emberrel kívánnak happy xmast erősnek, gyöngének, gazdagnak, szegénynek, fehérnek, feketének, vörösnek és sárgának, aki az Imagine-ben elképzelteti velünk, hogy nincs menny, nincs pokol és „no religion too”.

Mert mindenkinek kell a karácsony! A pokolfélő pici kisebbség mellett a pokolfélelemtől szabad keresztények, más hitűek, hitetlenek, agnosztikusok alkotta többségnek. Mert együtt élnek egy társadalomban, melyben a karácsony fontos.”

 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 68 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mantelman féle hitetlen és antikrisztus nem lankad.

A magafajta liberálfasiszta abban éldeleg, hogy a mások hitét és vallásos érzületét sértegeti. Teszi ezt éppen Szent Karácsony ünnepén.

Milyen ember? Ember maga?

A NOL ezzel a förmedvénnnyel csak arra akart példát felmutatni, hogy az éretlen, ostoba ateizmusukon képtelenek túllépni.

A kereszténygyalázó szöveg szerepe pedig az, hogy antiszemitizmust gerjesszenek vele, ott, ahol nincs.

Mert lennie kell, számukra abból fakad a lét értelme és minden haszna.

Mindent be kell mocskolni, lerántani a saját alja szintetekre, ugye?
(Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok vallásos)

Tudatunk megmaradhat testünk pusztulása után. Vagy megszűnik. Nem kell pokol, elég ennyi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés