Eltávolították a karácsonyi jászlat egy francia vasútállomásról

2013. december 23. 13:15
Egy polgári bejelentés hatására el kellett távolítani a betlehemi jászlat a francia Villefranche-de-Rouergue vasútállomásáról, annak ellenére, hogy tíz éve minden karácsonykor kihelyezik az épületben.
A Centre Presse című, helyi napilap írása szerint Villefranche-de-Rouergue vasutasai felszólítást kaptak a toulouse-i regionális igazgatóság részéről, hogy „a lehető leggyorsabban távolítsák el a jászlat”.
 
Azonban a vasúttársaság több dolgozója is rossz néven vette e hagyomány megkérdőjelezését. Tüntetőleg ponyvát terítettek a jászolra, és egy cédulát ragasztottak fölé a következő felirattal: „Egy utas panasza nyomán nem tehetjük ki a betlehemi jászlat. Azt a jászlat, amelyet a villefranche-i pályaudvar az utóbbi tíz évben mindig kiállított!”
 
A regionális igazgatóság cáfolja ugyan, hogy a jászol eltávolítását kérte volna a vasútállomástól, de a kifogást emelő utas panasza nyomán mégis vita kezdődött a helyi vasutasok és a feletteseik között arról, hogy mit is jelent a vallási semlegesség a vasúttársaságon belül – írja a La Croix. Végül a jászlat ismét láthatóvá tették.
 
A vasúttársaság kommunikációs igazgatója, Philippe Blanquart úgy nyilatkozott, hogy bár „a jászol vallási jelkép, karácsony előtt fontos hagyomány is, és számos más köztéren is látható betlehem. De ahogy a többi társaságnál, úgy a vasútnál is felmerül a vallássemlegesség kérdése, ezért az eset kapcsán etikai bizottságunkhoz fordultunk”. Az azonban arra hivatkozva, hogy már letette a voksot a vállalat semlegessége mellett, a konkrét ügyben nem nyilatkozott.
 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyek nem tetszett, sok ezren örültek - kedves balosok, ne a magyarokat akarjátok demokráciára tanítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés