Taizéi találkozó: 30 ezer fiatalt várnak Strasbourgba

2013. december 21. 22:11
Harmincezer fiatalt várnak Strasbourgba az idei, európai taizéi találkozó szervezői. A találkozót Ferenc pápa levélben köszöntötte. Alois testvér, a taizéi szerzetesi közösség vezetője a rendezvény témáját a Krisztust szeretők közti látható egység keresésében jelölte meg.

„A pápa számít rátok, hogy a ti hiteteken és tanúságotokon keresztül az evangéliumi béke és kiengesztelődés szelleme szerteáradjon a veletek egykorú fiatalok körében” – fordult Ferenc pápa azokhoz a fiatalokhoz, akik ebben az évben december 28-ától kezdve Strasbourgban gyűlnek egybe a Taizéi Közösség által megrendezett 36. európai találkozóra. 

„Róma városa örömmel emlékezik arra, hogy egy évvel ezelőtt itt tartottátok a találkozót, és főként arra a buzgó imádságra, amellyel a Szent Péter téren XVI. Benedek körül egybegyűltetek” – írja levelében Ferenc pápa.
 
A taizéi közösség perjele, Alois testvér az idei találkozó mottójául a következő gondolatot jelölte meg: „Keressük a látható egységet mindazokkal, akik szeretik Krisztust”.
 
A zarándokok szokás szerint csoportokban találkoznak és imádkoznak a kijelölt 200 plébánián, francia és német területen. December 29-én és 30-án délután az eszmecsere központjában olyan témák állnak majd, mint a krízis, a munkanélküliség, a bizonytalan munkahelyek. A déli és esti közös imádságoknak a strasbourgi vásárcsarnok három terme, a székesegyház és a protestáns Szent Pál-templom ad helyet.
 
A franciaországi Taizé falujában 1940-ben alapította meg szerzetesi közösségét a protestáns Roger testvér, akit 2005-ben késelt meg egy őrült. A mindennapi élet középpontjában Taizében a napi háromszori közös imádság áll. A testvérek maguk részére semmilyen adományt nem fogadnak el, saját munkájukból tartják fenn magukat. Saját örökségükről is lemondanak, azt a Közösség a szegényeknek adja. Az ötvenes évek óta nyaranta rengeteg fiatal keresi fel a közösséget, hogy lelkileg töltődjön. A taizéi szerzetesi közösségnek jelenleg egy magyar tagja van, András testvér.
 
A taizéi testvérek gyakran látogatnak és vezetnek találkozókat Afrikában, Észak- és Dél-Amerikában, Ázsiában és Európában. Mindez része annak a folyamatnak, amit ők úgy hívnak: a „bizalom zarándokútja a Földön”. Európában minden év végén rendeznek ötnapos találkozót a harminc év alatti korosztálynak, amelyre több tízezren szoktak elmenni. Budapest eddig kétszer, 1991-ben és 2001-ben adott otthont ilyen találkozónak, de regionális találkozót tartottak például 2009-ben Pécsen is.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés