Ferenc pápa és a „kirúgott” bíboros: egy hír anatómiája

2013. december 21. 18:55
dobray
Mandiner
Az amerikai liberális lap könnyen esik a wishful thinking hibájába a katolikus egyház kapcsán, főleg ha hazai ügyről van szó. Milyen ismerős.
Ferenc pápa kirúgott egy konzervatív bíborost egy befolyásos vatikáni bizottságból. Ferenc pápa megerősített egy konzervatív bíborost egy befolyásos vatikáni bizottság élén. No, akkor mit csinált Ferenc pápa a konzervatív bíborosokkal? New York Times kontra valóság, tézis, antitézis, szintézis. Egy hír anatómiája.
Tézis: Ferenc pápa felmentett egy konzervatív bíborost egy befolyásos vatikáni bizottságból – írja a New York Times nyomán az MTI, majd a hvg.hu, ahol már egyenesen „kirúgták” az illetőt.

Az amerikai Raymond Leo Burke bíborosnak Ferenc pápa lépése nyomán megszűnt a tagsága a Püspöki Kongregációban, ami a püspöki kinevezésekért felel szerte a világon. A hírt a New York Timesnak nyilatkozó „szakértők” úgy kommentálták, hogy a pápa nyitottabb egyházat akar, jó püspököket akar függetlenül attól, hogy azok konzervatívak vagy liberálisok.

Ferenc pápa a NYT híradása szerint korábban már elmozdította Justin Rigali bíborost, volt philadelphiai érseket a Püspöki Kongregációból, megerősítette viszont a „mérsékelt” William J. Levada bíboros kinevezését. Továbbá kinevezte Burke helyére az úgyszintén„mérsékeltebb” washingtoni Donald Wuerl bíborost. Az amerikai napilap írásában arra is utalt, hogy a személycserék nem jelentik automatikusan a liberális oldal erősödését. Ferenc pápa nemrég kinevezte például „a melegházasságot kifejezetten ellenző” Salvatore J. Cordileonét San Fransisco érsekévé, valamint megerősítette a „szintén inkább a konzervatív tábort erősítő” Leonard Blair kinevezését is Hartford érsekévé.

Antitézis: Ferenc pápa megerősített tisztségében egy konzervatív bíborost
Ferenc pápa megerősítette tisztségében a befolyásos vatikáni Püspöki Kongregáció konzervatívnak számító prefektusát, a kanadai Marc Ouelletet – írja a Vatikáni Rádió honlapja (a „konzervatívnak számító” a mi hozzátoldásunk, a VR nem lát el jelzőkkel bíborosokat). A 69 éves kanadai főpásztor Québec nyugalmazott érseke, XVI. Benedek pápa 2010-ben nevezte ki a Püspöki Kongregáció vezetésére.
Szintézis: Mit is csinált Ferenc pápa a konzervatív bíborossal? Mi maradt ki a New York Times cikkéből?

Mindenekelőtt az, hogy Burke bíborost nem felmentette a pápa a tisztségéből, hanem csupán nem hosszabbította meg lejárt mandátumát. Másrészt a vatikáni tisztségekről és amerikai püspökökről folytatott, nagy spekulációban csak azt az egyet felejti el megemlíteni a lap, amit az antitézisben idéztünk. Márpedig ha az egyéb mozgások fontosak, akkor az is fontos, hogy Marc Ouellet maradt a Püspöki Kongregáció élén. Persze a New York Times amerikai lap, így speciális szempontja van: elsősorban az amerikai bíborosok mozgását figyeli, és az amerikai püspökök érdeklik. Na de azok kinevezésére Ouellet is nagy hatással van. Azon meg ne csodálkozzunk, hogy San Francisco érseke kifejezetten ellenzi a melegházasságot, ehhez nem kell konzervatív püspöknek lenni, horribile dictu, Ferenc pápa is ellenzi a melegházasságot. 

A New York Times ugyan hozzáteszi, hogy „Burke bíboros továbbra is Vatikán legmagasabb kánonjogi bíróságának egyik elöljárója”; azt azonban nem említi meg, hogy emellett még másik öt vatikáni tisztsége maradt meg. Mint azt Thomas Peters írja a CatholicVote-on:
„És szegény Burke bíboros, a mai eset után alig lesz valami, amivel el tudja magát foglalni. Amellett, hogy az Apostoli Szignatúra Legfelsőbb Bíróságának (a Szentszék legfelsőbb bírósága és egyik legfontosabb szerve) prefektusa, a bíborosi testület tagja, a Pápai Törvénymagyarázó Tanács, a Papi Kongregáció, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció és a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja tagja, a Hivatásokért Bizottság elnöke, és gyakran nyilatkozik a katolikus hit ügyében, nem tudom elképzelni, mit fog kezdeni a frissen nyakába hullott szabadidejével.”

Raymond Leo Burke bíborosról emellett azt kell tudni, hogy nem csupán konzervatív, hanem egyenesen tradicionalista; így aztán nem nehezebb nála „mérsékeltebbnek” mondható bíborosnak nevezni a konzervatív Wuerlt, vagy az egyébként XVI. Benedek által a Vatikánba hívott Levadát, aki Ratzinger utóda volt a Hittani Kongregáció élén. Burke egyébként egy kedves, mosolygós, szelíd ember. Abban persze igaza van a New York Times-nak, hogy valószínűleg nem teljesen azonos Ferenc pápa és Burke attitűdje, és hogy a jövőben nem Burke irányvonala fog érvényesülni. De azért nem érdemes ferdíteni és csúsztatni, elhallgatni fontos részleteket.

Ennyit a New York Timesról. Talán nem onnan kellene tájékozódni egyházügyileg: liberális lapként könnyen esik a wishful thinking hibájába, főleg ha hazai ügyről van szó. Milyen ismerős. 
Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Látom, érted a dörgést. :D Vicces vagy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés