Tetszik az új magyar alkotmány az orosz egyházi vezetőnek

2013. december 18. 0:12
Erdő Péter bíborossal, Orbán Viktor miniszterelnökkel, Kövér László házelnökkel és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is találkozott hétfőn Hilarion metropolita, az orosz ortodox egyház külügyi vezetője.

Kövér László a találkozón úgy fogalmazott: a magyar és az orosz állam a történelem folyamán többször összeütközésbe került, de ez soha nem jelentette azt, hogy a két nép egymással szemben gyűlölettel viseltetett volna.

A moszkvai patriarchátus külügyi vezetője méltatta a magyar alaptörvényt, amely a magyar államiság fundamentumaként tekint a kereszténygyökerekre, és védi a házasság szentségét. Örömét fejezte ki, hogy Magyarország nyugodtan, méltóságteljesen a saját útján halad.

A találkozón Kövér László az Európai Unió válságát elsősorban erkölcsi természetűnek nevezte és csak ezt követően pénzügyi-gazdasági válságnak. „Az unióban azt mondják, hogy a kereszténység Európa múltjához tartozik, mi pedig a kereszténység évezredes értékeire a kontinens jövőjeként tekintünk” - fogalmazott a házelnök.
 
Az Országgyűlés elnöke beszélt arról is, hogy nagy megtiszteltetés lenne Magyarország számára, ha Kirill pátriárka és Ferenc pápa történelmi jelentőségű találkozására hazánkban kerülne sor. A maga részéről Hilarion támogatta az elképzelést.
 
Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője az MTI-vel a miniszterelnökkel való találkozóról azt közölte, hogy a keresztény értékek védelme tekintetében teljes nézetazonosság volt Orbán Viktor és Hilarion megbeszélésén, amelyen részt vett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. 
 
A metropolita nagyra értékelte az orosz ortodox egyház és a magyar kormány között a közelmúltban megszületett megállapodást. A magyar miniszterelnök pedig köszönetet mondott a doni áttörés évfordulóján tartott megemlékezésekért, valamint azért, hogy az orosz ortodox egyház nagy figyelmet fordít az oroszországi magyar katonasírok gondozására.
 
Az Erdő Péterrel való találkozóról nem adtak ki közleményt.
 
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés