Egy melegmagazin szerint is Ferenc pápa az év embere

2013. december 17. 9:33
Az Advocate szerint, amely Ferenc pápa két elődjét is kitüntette a „Fóbia-díjjal”, a mostani szentatya teljesen máshogy áll a melegekhez, s míg az azonos neműek házasságát nem támogatja, mégis sokkal elfogadóbban áll hozzájuk, mint azt megszoktuk a pápáktól.

Buenos Aires-i érsekként Jorge Bergoglio – ha nem is nyilvánosan – amellett érvelt a melegházasságról folyó vita kapcsán, hogy az élettársi kapcsolat „a kisebb rossz”, és ezért ezt támogatnia kellene az egyháznak – írja Sergio Rubin, a pápa életrajzírója.

Marcelo Márquez argentin melegjogi aktivista azt nyilatkozta márciusban a New York Timesnak, hogy amikor Bergoglioval beszélt, az érsek figyelmesen hallgatta, és azt válaszolta neki, hogy támogatja a melegjogokat és az élettársi kapcsolatot, de az azonos neműek házasságát nem. 

Emlékezetes kijelentése volt a nyári, Rio de Janeiro-i ifjúsági világtalálkozóról hazafelé adott repülős interjún, hogy „ha valaki meleg, és keresi Istent, ki vagyok én, hogy megítéljem?” Az Advocate szerint a figyelem, ami a pápa kijelentése felé irányult, mutatja annak „bátorságát”. 
 
A lap emlékeztet: a pápa elmondása szerint csak a katekizmust ismételte. Sok levelet kapott melegektől, amelyben azt kifogásolják, hogy az egyház állandóan elítéli őket, miközben az egyháznak nincs ilyen szándéka. 
 
Egy olasz katolikusok által alkotott LMBT-közösség már számos pápának írt levelet a La Repubblica olasz napilap szerint, ám Ferenc az első, aki válaszolt nekik. Hogy mit leveleztek, azt nem hozták nyilvánosságra, de azt igen, hogy a pápa áldását küldte rájuk. 
 
Emlékezetes Ferenc pápa azon kijelentése is, hogy nem kell állandóan az abortuszról, a fogamzásgátlásról és a melegekről beszélni. 
 
Mindezek alapján a The Advocate úgy látja, elődeitől markánsan különböző, nyitottabb és elfogadóbb álláspontot képvisel Ferenc pápa, aki az 1,2 milliárd tagot számláló katolikus egyház feje, így nem lehet túlbecsülni szavai jelentőségét, akár tetszenek azok valakinek , akár nem. 
 
Az Equally Blessed katolikus LMBT-szervezet szerint Ferenc pápa szavai a „legbátorítóbbak”, amelyeket pápa valaha mondott velük kapcsolatban, és ezzel mindenkinek példát mutat. 

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ennyit a "gonosz és gyűlölködő" egyházról...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában