Ferenc pápa: Segíteni, nem ellenőrizni kell az emberek hitét

2013. december 15. 23:42
„A marxista ideológia téves. De sok olyan marxistával találkoztam életemben, akik jó emberek, úgyhogy nem érzem magam megsértve” – nyilatkozta a La Stampa olasz napilapnak adott interjújában Ferenc pápa azon vádakra válaszolva, amelyek a nemrég megjelent apostoli buzdításában megfogalmazott gazdaságkritikája miatt marxizmussal gyanúsították. A pápa leszögezi: nem lesznek női bíborosok, az elváltak áldozásának tilalma pedig nem büntetés. A szentatya beszél kereszténység és politika viszonyáról is.

A pápa a marxizmus vádjával kapcsolatban hozzátette: semmi olyat nem írt le, ami nem lenne része a katolikus egyház társadalmi tanításának. Mint megjegyezte: nem szakmai szempontból fogalmazott, hanem „képet akartam nyújtani arról, ami folyik” a világban. Az egyetlen konkrét hivatkozás a pápa szavai szerint a lecsöpögő gazdaság elméletére vonatkozott, amely azt ígérte, hogy „ha megtelik a pohár és túlcsordul, akkor jobb lesz a szegényeknek”. Ezzel szemben az történik, hogy amikor a pohár tele lesz, akkor „csodálatos módon megnő, és semmi sem folyik ki belőle a szegények számára”

A La Stampához tartozó Vatican Insider szakértője, Andrea Tornielli a keresztény egységtörekvésekről is kérdezi az egyházfőt, aki azzal válaszol: számos ortodox püspököt, pátriárkát fogadott már, akiket testvéreknek tart, és akikkel szentségi közössége van a katolikus egyháznak: „fájdalmas, hogy nem ünnepelhetjük együtt az Eucharisztiát, de van egy barátság”

A pápa beszél a „vér általi ökumenéről”, ugyanis számos országban üldözik a keresztényeket. „Mielőtt megölik őket, nem kérdezik meg tőlük, hogy anglikánok, evangélikusok, katolikusok vagy ortodoxok. A vérük összekeveredik.” „A vér által egyesülünk, habár még nem sikerült elérnünk, hogy megtegyük a szükséges lépéseket az egység felé, és talán még nem jött el erre az idő.” A pápa megemlít egy hamburgi papot, aki egy olyan paptársa szentté avatási ügyén dolgozik, aki azért vált a nácik áldozatává, mert hittant mert tanítani a gyermekeknek. Ugyanakkor emiatt szenvedett mártírhalált egy evangélikus lelkész is. „Azok, akik keresztényeket ölnek, nem kérik el a személyi igazolványukat, hogy melyik egyházban keresztelték meg őket. Meg kell fontolnunk ezeket a tényeket” – figyelmeztet Ferenc pápa. 

Az egyházfő kijelenti: „segíteni, nem ellenőrizni kell az emberek hitét”. Az elváltak és újraházasodottak áldozásának tilalmával kapcsolatban a szentatya annyit mond: „ez nem büntetés, erre emlékeznünk kell”. Ugyanakkor a kérdést részletesen meg fogja vizsgálni a jövő októberi püspöki szinódus. 
 
A kúria reformjával kapcsolatban Ferenc pápa elmondja: a szerdai napok kivételével mindig jelen van az általa a reform előkészítésével megbízott nyolc bíboros testületének ülésén, de csak hallgat, nem mond semmit. Egy bíboros pedig azt mondta neki: máris elkezdte a reformot a Szent Márta Házban reggelenként mondott szentbeszédeivel. A pápa ezért úgy látja: egy reform mindig spirituális és pasztorális lépésekkel indul a strukturális változások előtt. 
 
„A politika nemes” tevékenység, „a jótékonyság egyik legmagasabb formája”, de beszennyezzük, amikor az üzlettel keverjük. „A viszony az egyház és a politikai hatalom között úgyszintén korrumpálódhat, ha nem a közjó az egyetlen összefutó szál” – mondja a pápa, aki szerint a kereszténység és politika viszonya egyszerre kell, hogy párhuzamos és összetartó legyen.
 
„Nem tudom, honnan jön az ötlet – válaszolja a pápa arra a kérdésre, hogy lesznek-e női bíborosok a jövőben, mint ahogy azt feldobta a média. – A nőket az egyházban értékelni kell, nem klerikalizálni. Akárki is gondolkodik a nőkről, mint bíborosokról, kicsit klerikálisan gondolkodik.” 
 
A karácsony „találkozás Jézussal”, „Isten találkozása a népével” – mondja a pápa, aki szerint az ünnep „gyöngédséget és reményt” jelent az emberek számára. 
 
A december 14-én megjelent interjút Andrea Tornielli december 10-én készítette, a beszélgetés másfél órán át tartott. Ferenc pápa nem először ad interjút, a La Reppublica újságírójával folytatott beszélgetése nagy visszhangot váltott ki, nem is szó szerinti leirata jelent meg, végül a szöveget eltávolították a Vatikán honlapjáról.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés