Fegyverbe szólította a keresztényeket egy szír ortodox püspök

2013. december 15. 22:25
Lukas El-Khoury püspök, az antiókiai görög ortodox patriarkátus helynöke arra szólította fel a keresztényeket, hogy fogjanak fegyvert, és védjék meg az egyházat és Szíriát. Felhívása a többi keresztény egyházi vezető heves tiltakozását váltotta ki – adta hírül a La Croix és nyomán a Magyar Kurír.

Lukas El-Khoury ortodox püspök úgy nyilatkozott, hogy „minden fiatal keresztény, akinek módjában áll fegyvert fogni, tegye meg, és fegyverrel is védelmezze Szíriát, a templomokat és a kolostorokat”, mivel azzal szemben, amit a szíriai népnek el kell viselnie, „nem ülhetünk tovább ölbe tett kézzel”. A felhívás a térség többi egyházi vezetőjének éles bírálatát váltotta ki.

 
„Mi, mint az egyház képviselői, nem buzdíthatjuk a keresztényeket olyasmire, hogy fogjanak fegyvert, és vegyenek részt a harcokban. Ez őrültség, ami ellentétes az evangélium és a keresztény egyházak tanításával” – jelentette ki válaszul Jacques Behnan Hindo, a szír katolikus egyház érseke a Fides hírügynökségnek. Az érsek elmondta, hogy „a kormány már tavaly felajánlott hétszáz kalasnyikovot, hogy osszam szét a Hasszakéban élő keresztények között, és ezer továbbit a Kamisliben élőknek, de visszautasítottam”.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés