Ausztrália: 27 melegházasságot semmisített meg a Legfelsőbb Bíróság

2013. december 13. 19:15
Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította azt a canberrai jogszabályt, amely engedélyezte az egyneműek közötti házasságot. A döntés jogilag semmisnek tekinti a múlt szombaton szentesített 27 homoszexuális frigyet.

Elsőként, szombaton Canberra területén életbe lépett az a  törvény a szövetségi államban, amely lehetővé tette a homoszexuális párok számára a házasságot. A törvényt a helyi parlament fogadta el októberben. A lépés azonnal kiváltotta az egykori papnövendék, Tony Abbott konzervatív kormányának tiltakozását. A miniszterelnök a Legfelsőbb Bírósághoz fordult azt hangsúlyozva, hogy egy ilyen törvényt csak szövetségi szinten lehet megszavazni. A Legfelsőbb Bíróság igazat adott neki, egyhangúan kinyilatkoztatva, hogy a Canberra által jóváhagyott döntés alkotmányellenes. 

A homoszexuális házasságról folyó vita Ausztráliában azonban nem ért véget. Az ABC televízió közelmúltbeli felmérése szerint a lakosság 52 százaléka támogatja a homoszexuális párok házasságkötését. Jelenleg az egyneműek házassága 15 országban legális a világon, valamint pár szövetségi állam egyes tagállamai is bevezették. Nagy-Britanniában 2014 márciusától tudnak majd egybekelni azonos nemű párok. Legutóbb Új-Zélandon hagyták jóvá az erre vonatkozó törvényt. 
 

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha a többség akarata ellenére be lehet vezetni a melegházasság intézményét - lásd Franciaország - akkor miért ne lehetne a többség akarata ellenére tiltani is?

A természetelleneset nem lehet egyenrangúvá tenni a természetessel, ebből kell kiindulni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés