A világon elsőként engedélyezheti a gyermekeutanáziát Belgium?

2013. december 13. 20:58
A belga szenátus megszavazta a belga eutanáziatörvény kiterjesztését, így azt – ha az alsóház is elfogadja – már gyermekek is kérhetik, ha gyógyíthatatlan betegek, nagy fájdalmaik vannak és nincs elérhető gyógymód – írja a BBC és a Catholic Herald.

A törvény szerint a kérelmezőnek tudatánál kell lennie, tisztában kell lennie az eutanázia jelentésével, kérelmét pedig el kell fogadnia a szüleinek és egy orvosi szakértőcsoportnak is. Amint a USA Today írja: ezentúl nincs korhatár, csupán az említett kritériumokat kell teljesíteni. 

A belga szenátus 50-17 arányban szavazta meg a javaslatot, amit az alsóháznak is el kell fogadnia, de a szakértők szerint gond nélkül át fog menni. Az eddigi belgiumi szabályozás 18 éven felül engedélyezte az eutanáziát, amelyet 2002-ben a világon másodikként legalizált. A korhatár leszállításával Belgium most az első ország a világon, amely ilyen alacsony korban is engedélyezi az eljárást. Novemberben 16 gyermekorvos szólította fel a belga törvényhozást a gyermekeutanázia engedélyezésére egy nyílt levélben. A szenátus döntését ellenezték az egyházi vezetők.   

2012-ben 1432-en kérték az eutanázia lehetőségét az országban, ami 25 százalékos növekedés volt 2011-hez képest.
 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gyereknek nem lehet szavazni, üzletet, házasságot kötni - de ha meg akar halni, csak menjen, eggyel kevesebben..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés