Újra látogatható lesz a vatikáni nekropolisz

2013. december 12. 16:21
Az ősi Via Triumphalis mentén húzódó temetőváros a jövő évtől ismét megnyitja kapuit a nagyközönség előtt. Az újdonságokkal kecsegtető tárlatra interneten jelentkezhetnek be az érdeklődők.

A vatikáni domb lejtőin elhelyezkedő temetőváros két ásatási területet foglal magába, amelyen mintegy ötven éves különbséggel rendkívül gazdag síregyüttest tártak föl. Ezek Augustus császár korától, vagyis a Krisztus előtti első századtól Konstantin uralkodásáig, a Krisztus utáni negyedik századig épültek: bennük mozaikok, freskók, stukkók, szarkofágok, sírkövek, sírfeliratok és számos tárgy került elő, amelyek a századok során épen maradtak. Egy varázslatos utazás elemei, amelyek éppúgy lelkesítik a szakértőket, mint a látogatókat – magyarázta a Vatikáni Rádiónak Giandomenico Spinola, a Vatikáni Múzeumok ókori részlegének kurátora.

Az első ásatásokat a harmincas években végezték, de már a XVI. században is előkerültek leletek a temetővárosból. A két szektor, amelyet most egyesítettek, az ötvenes években, illetve a 2003-2004-ben kiásott területek, ezentúl együttesen látogatható.

A nekropolisz a földcsuszamlásoknak köszönhetően maradt meg, amelyek betemették. Ezért lehetett rekonstruálni a temetőváros eredeti arculatát, amelyet a látogatók 11 érintőképernyőn elhelyezett két kisfilm segítségével tekinthetnek meg. Az interaktív technika révén nem csupán az elmúlt századokba merülhetnek el a látogatók, de bepillantást nyerhetnek a régészek, antropológusok és a restaurátorok munkájába is. A tárlat vezetőinek a szándéka éppen az, hogy a nekropolisz ne pusztán múzeumként, hanem kutatóműhelyként is működjön. Ennek megfelelően a látogatók mellett láthatók lesznek régészek, amint folytatják az ásatásokat, restaurátorok dolgoznak, és antropológusok vizsgálják majd az emberi maradványokat – mondta még a Vatikáni Rádiónak Giandomenico Spinola.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés