Nem tetszenek a drónok a Vatikánnak?

2013. december 10. 12:42
A drónok nem tartják tiszteletben az emberiesség alapelveit – jelentette ki a Vatikán ENSZ-hez delegált nagykövete, Silvano Tomasi érsek.

Az ENSZ kedden vetett be először drónokat, azaz pilóta nélküli repülőgépeket északi-kongói békemissziójában a lázadó fegyveres erők ellen. Silvano Tomasi érsek, az ENSZ genfi hivatala mellett működő szentszéki diplomata aggodalmának adott hangot a kérdéssel kapcsolatos etikai és humanitárius szempontok miatt – írja a Vatikáni Rádió magyar adásának portálja.

Tomasi a traumatikus következményekkel járó fegyverek használatának betiltásáról vagy korlátozásáról szóló konvenciót aláíró országok évenként rendezett ülésén szólalt fel. Szerinte az ilyen fegyverek közé közé tartoznak a drónok is. 
 
Tomasi figyelmeztetett: az előreprogramozott technikai rendszerek nem képesek az emberek életének és halálának morális kérdéseiben igazságot szolgáltatni, tiszteletben tartani az emberi jogokat és figyelemmel lenni az emberiesség alapelveire. Szerinte azok nem felelnek meg a nemzetközi jog és az etikai standard feltételeinek? Tomasi szerint a civil lakosság is nagyobb veszélyben van, valamint feltette a kérdést: nem teszik-e könnyebbé a háborúk elindítását az ilyen eszközök? 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nemcsak a drónok.
Régi emlék. 1944 októbere. Szörnyű hírek hallatszanak a közelgő frontról, anyám határozata: a két nagylány apával felmegy Pestre,spa húgához. Felpakoltunk a biciklire, gyalog elindultunk, Az országúton, kocsival kerékpáron gyalogosan már sokan haladtak a front elől menekülve.Alpár község közelébe érve, egy kocsi megáll mellettünk:Bácsi . üljenek fel, a bicikli is elfér a saroglyában.Fölszállunk. Ragyogó a reggel .csillogó fények a nyugati égbolton. Angol gépek, mondja a fiatal férfi. A kocsi hirtelen megáll: kislányok,szálljanak le, bújjanak a kocsi alá( Apa el is bújik, de mi a nővéremmel félünk a lovaktól. Közelben egy tanya, előtte vastag gerendákból ácsolt asztal, az alá bújunk- Épp idejében: géppuska golyói pattognak az asztal lapján.
Végig géppuskázták az egész kocsisort, pedig jól látszott, polgári személyek, s nem katonai alakulat. Elmentek a gépek, mi előbujtunk, s látjuk a földön egy vérző fejű ember, alighanem halott, mert mozdulatlan fekszik.
Háborús bűnösöket csak a vesztesek közt találtak
az asztal alól ameglátjuk egx halo

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés