Összekülönbözött Ferenc pápával Benedek titkára

2013. december 9. 11:40
Úgy érzem magam, mintha két világban élnék – nyilatkozta a Die Zeitnek adott interjújában Georg Gänswein érsek, a pápai udvar prefektusa, XVI. Benedek személyi titkára, aki hozzáteszi: minden reggel valami újításra ébred.

Gänswein a német lapnak elmondta: úgy érezte magát Benedek lemondása után, mintha amputálták volna. Ráadásul eleinte sértőnek érezte a lemondott Benedek pápa személyére nézve, hogy Ferenc pápa nem volt hajlandó beköltözni az apostoli palotába. Össze is különböztek az új Szentatyával emiatt, de ma már mindketten csak nevetnek ezen. Ferenc pápa egyébként egy interjújában megjegyezte: semmi problémája nincs az apostoli palotában található pápai lakosztállyal, ő csupán az emberek közt akar élni az általa kietlennek talált lakosztállyal szemben. Hozzátette: úgy érezte, Ferenc pápa szavaival azt sugallja, mintha Benedek fényűző életet élt volna.

Ugyanakkor az érsek szavaiból kiérezhető némi kritika Ferenc pápa irányába. Azt mondja ugyanis: minden reggel valami újításra ébred, és sosem lehet tudni, miben lesz más a következő nap.

Az 1956-ban született, kánonjogi doktorátust szerzett Georg Gänswein 1996-ban került a Hittani Kongregációhoz, ahol az azt vezető prefektus, Joseph Ratzinger bíboros személyi titkáraként tevékenykedett. 2005 után XVI. Benedek személyi titkáraként folytatta munkáját. 2012 óta a Pápai Udvar prefektusa. Benedek pápa januárban, lemondása előtt egy hónappal szentelte püspökké titkárát, amellyel alighanem Gänswein jövőjét szándékozott biztosítani.

Ferenc pápa megválasztása óta Gänswein a lemondott és a hivatalban lévő pápát is szolgálja, felvállalva egyfajta közvetítő szerepet is.
 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó, jó, de azért nem csak ez a két kategória van. Mármint a "változatlanság" és a "hazugság".

Manapság a változatlanság szinonímájaként szokás hivatkozni a Tridenti Zsinatra, és sokan annak a fölforgatása miatt kárhoztatják a II. Vatikáni Zsinatot.

Nos, tudod hogy hívták a Tridenti Zsinat határozatainak két fő csoportját? "De fide" és "de reformatione".

A "de reformatione" határozatokban olyan előírások szerepeltek, hogy minden püspök és plébános éljen a neki kijelölt püspökségben ill. plébánián, szóval a püspökök szíveskedjenek abbahagyni a római semmittevést, továbbá, hogy a papnövendékek részesüljenek felsőfokú képzésben papi szemináriumokban, mert az addig nem volt egyértelmű.

Ez a zsinat úgy fölforgatta az egyházi életet, és úgy elvitte egy meghatározott (jó) irányba, hogy csak na!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában