22 cigány családnak építhet lakóparkot a Szeged-Csanádi Katolikus Egyházmegye

2013. november 20. 15:10
Százhúsz, nagyon rossz körülmények között élő román segítene a katolikus egyház. Kiss-Rigó László azt mondta, a hit tettek nélkül halott. A szegedi cigány önkormányzat segítőket küldene a lakóparkba, nehogy putri legyen belőle.

Egy romatelep 120 lakójának teremtene emberhez méltó lakhatási körülményeket a katolikus egyház – számol be a Szeged Ma. A Szeged-Csanádi Egyházmegye huszonkét kiskundorozsmai családnak építene lakóparkot. „A legjobban a fürdőszoba és a wc hiányzik, ráadásul télen majd megfagy az ember. Fával tüzelünk, de rosszak a nyílászárók, a gyerekek fáznak” – sorolta a problémákat Kolompár József, akik hatan élnek egy Árpa utcai lakásban a szegedi városrészben. 

A lakásokon kívül kápolnát, közösségi házat és sportpályát is építenének, Kiss-Rigó László megyés püspök szerint ezzel megteremthetik annak a lehetőségét is, hogy önmagukon segítsenek az ott élők, hiszen saját erőből onnan, ahol most élnek, kiemelkedni nem tudnak. „A hit tettek nélkül halott, mi pedig élő hittel szeretnénk rendelkezni. Egy keresztény hívő ember nem hajthatja le a fejét tiszta lelkiismerettel anélkül, hogy ne tenne valamit olyan esetekben, mint amilyen a dorozsmai családok helyzete” – mondta, majd hozzátette: „Minden fejlesztést az ott élőkkel és képviselőikkel egyeztetve szeretnénk kialakítani. A Keresztény Roma Szakkollégium mintájára azt szeretnénk, hogy a lakópark nehéz sorsú nem roma családokat is befogadna.”

Kezdeményezésükhöz a szükséges terület rendelkezésre bocsátását kérik Szegedtől, más anyagi támogatást viszont nem. A munkát minél hamarabb el szeretnék kezdeni, a kérelem átvétele után felkeresik az önkormányzatot egyeztetni. Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Szeged Mának arról beszélt, hogy ők is segítenék majd az új lakókat: „Az oda költözők kezét nem engedjük el, ott leszünk velünk. Tudjuk jól, ha magukra hagynánk őket, hamar putrivá válnának az új házak. Külön felelősök lesznek, akik a rendért és tisztaságért fognak felelni.”

(Fotó: Szeged Ma)

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi lenne, ha a tisztességes réteg nem adózná ki a belét, így ők tudnának lakást venni maguknak, ezek meg aludnának barlangban, ahova valók?

Hány önkormányzati lakást, sőt, műemléket kell még odaadni nekik, hogy a földdel tegyék egyenlővé? Hány lakópark épül még a büdös nagy semmiért, miközben egy cserép nem sok, annyit se cserélnek rajta, sőt, az építőanyagot eladják, aztán mehet megint az ingyenwellness lakópark még egyszer? Meddig tenyésztik még ezeket az állatokat?

Az avasi kísérlet 1,7 milliárdért nem jött össze, valószínűleg a lakótelepen a kiskertek hiányoztak szabadlelkű cigányainknak. A lakópark jó irány, izgatottan várjuk az eredményeket, melyek ugye nem ilyenek lesznek:

"A környékbeli településekről, Ongáról, Halmajról, Gesztelyről közel kétszáz avasi lakásba költöztek be mélyszegénységben élő, többgyermekes, zömmel roma családok, amelyek a Fészekrakó programnak köszönhetően a hitelek mellé szociálpolitikai kedvezményt is kaptak.
Többségük komfort nélküli, faluszéli putriból települt be az addig átlagos nívójúnak számító városi környezetbe, s olykor az egész rokonság követte őket. Akadt olyan kétszobás lakás, ahol huszonöten húzták meg magukat. Nem ismerték az együttélés szabályait, éjszakánként ricsajoztak, a rezsit nem fizették, a lakásokat nem takarították.
A „fészekrakós” épületeket ellepték a csótányok, poloskák, egerek, patkányok, a szolgáltató pedig a felhalmozott hátralékok miatt kikapcsolta a villanyt. A többemeletes házakban nem működött a lift, s a lépcsőházban sötétség uralkodott. Az ilyen környezetben lévő lakások árai drasztikusan lezuhantak, aki menekülni próbált volna, csapdába került. Ma már két-hárommillió forintért is lehet itt ingatlant venni, ám ebből a pénzből legfeljebb olyan környezetben tudnának új otthont vásárolni az érintettek, mint amilyenből a „fészekrakósok” érkeztek évekkel ezelőtt Miskolcra.”

Részemről nálad a pont. A cigánykérdés azért mérgesedett el, mert a többségi társadalom elveszítette a hitét a saját értékeiben. Már nem akarunk misszionálni. Ennek a következménye nem az, hogy eltelünk toleranciával a "másság" iránt, hanem hogy eltelünk tehetetlenséggel.

A cigányoknak mindenekelőtt Jézus Krisztussal tartozunk. Amíg Őt nem adjuk, mást hiába adunk. Ha őt is adjuk, egyéb adományaink is hatékonyakká válnak. Mert ő az, aki két kenyérből és öt halból jól tud lakatni egy sokaságot.

Ehhez képest Esztergomban elég jól működik a Mi házunk-projekt:

http://magyarnarancs.hu/kismag..

Ami azt illeti, amikor építették, a területileg illetékes plébános egy bizonyos Kiss-Rigó László volt.

A maristák közben kiköltöztek Esztergomból, de a házat még mindig fönntartják, és működik is.

Cigányok lakásokat kapnak, magyarokat kilakoltatnak - az egyháziak ma is vonalasak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában