Reformátusok, ébresztő!

2013. november 19. 9:28

Balavány György
hvg.hu
Nem csak az a kérdés, mit keres a templomban Horthy; az is kérdés, hogy mit keres ott – szónokként – a miniszterelnök.

„Orbán Viktor ezúttal egy felvidéki református templomban prédikálva  népszerűsítette  kormánya politikáját. A Fidesz-KDNP sokadszor használja céljaira az egyházakat, mely szervezetek ez ellen, hm, nem sokszor tiltakoznak. Ugyanakkor a Szabadság-téri szoborállítás körüli perpatvar is megmutatta: garantált a tévedés, ha valaki egységes tömbként mondana a magyar reformátusságról értékítéletet. Például: az egyik püspök pártolja  a Horthy kultuszt, a másik pedig  tiltakozik ellene.  Magyar református egyház – paradox módon – sok van, majdnem annyi, ahány gyülekezet. Ebben az egyházban tagnak lenni, saját tapasztalatból mondom, egyszerre jó és nehéz. A magyar reformátusság nemes hagyományaihoz mindenesetre méltatlan, hogy az egyház ócska díszletté váljon a pártpolitika forgószínpadán.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hát, Balavány, megint mellé lőttél.
1. Ha egy istenfélő ember megszólal egy templomban, az szerintem jó és helyes. Más lenne a helyzet, ha pl. egy Gyurcsány emelkedne szólásra ugyanott, két bérmálás között.
2. Egy kicsit cinikusnak tűnik a kérdés elsőre, de:
Most akkor szégyellniük kellene magukat a Horthy Miklóst tisztelőknek azért, mert nevezett megmentett több százezer embert a - ma már tudható, ami akkor vált tudottá - biztos haláltól? Mert ha - a kiderült tények alapján - sorsukra hagyja őket, akkor jogos lenne a Horthy elleni zsigeri tiltakozás. De az igazság ennek pont az ellenkezője.

Ez így tetszetős, de attól még hülyeség marad. Miután az utolsó ember diadalmasan leleplezte az "Isten és a Haza" nevében elkövetett vérengzéseket, elégedetten hunyorít, majd maga is gyilkolni kezd. Ugyanis a vérengzés valódi oka, hogy nem tudom elviselni a másikat. Ez a hozzáállásom pedig nem változik attól, hogy milyen jelszavakat használok.

Mondjuk a nácizmushoz a "Haza" szót éppen lehet társítani. De tényleg nem az volt a lényeg, akkor már sokkal inkább a "faj". Viszont aki nem volt hardcore náci, azt a "Haza" jelszavával állították Hitlerék a maguk oldalára. Végülis a Vaterlandnak igen súlyos, valódi sérelmei voltak, amik Hitler nélkül is háborúhoz vezethettek volna.

Néha belegondolok abba, hogy ha a II. világháborút egy I. világháborús szellemiségű, tehát alapjában civilizált német vezetés vívja meg, akkor a németek aligha szégyellnék annyira magukat miatta.

Mondjuk lehet, hogy el se veszítik. Ha pl. az ukránokhoz nem fajelmélettel közelednek, hanem valódi felszabadítóként a 30-as évek terroréhínségei után...

Bunuel amúgy politikai nézeteit tekintve a nyugat-európai szellemi söpredékhez tartozik. Pont.

Én református vagyok és már csak ezért is ellenzem a személykultuszt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés