Egy meg nem írt poszt a Szabadság téri templomban történt szoboravatásról

2013. november 5. 10:14

Bella Péter
Reposzt.hu
Felháborítónak tartom, hogy a számomra legszentebb dolog, Isten és ember találkozásának meghatározott kerete egy politikai párt hivatalos szólamainak bemutatóterme.

„(Szóval arra gondoltam, hogy erről kellene írni, erről a szoboravatásról. Nem Horthy-ról, róla megírják majd a történészek, mondjuk száz év múlva, amikor nem lesz minden átitatódva érzelmekkel, indulatokkal. Nem róla, nem vagyok kompetens. Nem is ő itt a főszereplő, dehogy.

De nem hiszem, hogy megírom. Kell ez nekem? Ebbe az egészbe belekeveredni, van nekem jobb dolgom is. Igen, tudom, református templom, református lelkész, miért ott, miért így, miért egy gyülekezet, egy Istennek szentelt hely és közösség? Jönnek a kérdések hozzám is, barátokhoz, kollégákhoz, fókuszban vagyunk, a Reposzt is azért született, hogy reagáljunk. De mégsem hiszem, hogy megírom.

Most írjak arról, mennyire elkeserítő nézni, ahogy egymással üvöltöznek emberek, a háttérben pedig zúg egy harang, egy istentisztelet után?

Hogy mennyire felháborítónak tartom, hogy a számomra legszentebb dolog, Isten és ember találkozásának meghatározott kerete egy politikai párt hivatalos szólamainak bemutatóterme? Van értelme? Mit érnék el vele?

Írjak arról, hogy hihetetlen, de van egy ember az egyházunkban, aki azt csinálhat, amit akar? Szemben a zsinattal, egyházi törvényekkel?

Minek írjam le, mennyire elegem van már, hogy arra kell áldoznom időt és energiát, hogy próbálom elmagyarázni: nem, nem ez folyik a templomainkban, nem csinál így minden lelkész. Mert jönnek ám a kérdések, sokfelől, amikor ömlik a médiából, hogy ifj. Hegedűs Lóránt ezt vagy azt művelte, így vagy úgy szólt.

Leírnám azt is, mennyire nagy teher, mennyire ellenünk dolgozik. Mármint nem politikai értelemben, az nem érdekel, hanem lelkipásztori kontextusban. Kínosan figyelek arra - és ebben sem vagyok egyedül -, hogy az istentisztelet, a gyülekezeti közösség ne legyen átpolitizálva, nehogy valaki azért ne hallja meg az igét. Figyelek, hogy magam véleménye is csak akkor kerüljön elő, ha a palást lekerült, ha tudom, nem szítok indulatokat. Hogy miért? Mert azt a feladatot kaptam, hogy mindenkinek hirdessem Krisztus evangéliumát, balosnak és jobbosnak, libsinek és szittyának, magyarnak, jásznak, kunnak, székelynek és zsidónak, romának, románnak, bárkinek, aki odajön. És erre jön egy hangos performansz én meg jópár kilométerrel távolabb is söpörhetem a törmelékeket. Vajon a Szabadság térre ezek után mindenki oda mer menni? Szívesen látják?”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Vesztett Horthy és mi is vesztettünk hová meneküljünk, ha nem az Istenhez?

Tökéletesen igaza van. Ezek a kis névtelen senkik most a Hegedűs "ügy" szárnyán akarnak hírnevet szerezni. De eddig mit tettek le a nemzet asztalára, nem a lelkészi munkájukra vagyok kíváncsi.

Ez a fiúcska mikor írt eddig harcos sorokat magyar sorskérdésekben, miért csak most találta meg a tollát. Miért csak egy olyan kollégája ellenében nyilvánul meg, aki nagyságrendekkel különb náluk, mint a magyar nemzet sorsáért aggódó, cselekvő ember is?

Mikor veszik már észre opportunus barátaink, hogy amennyiben nem állnak ki nyilvánosan a nemzet mellett, akkor magukra maradnak a lassan kiürülő templomaikban.

Egy református persze nem meríthet a lengyel katolicizmus történelméből, pedig jó lenne abból bátorságot meríteniük a nemzet, s nem a püspökük melletti szervilis kiálláshoz.

Akkor jelentkezzenek ismét, ha elterjed róluk a hír, hogy a bibliain túl, beszédeiknek van a nemzethez is szóló üzenete.

S ez vonatkozik a katolikus klérusra is. Amely hasonlóan kevés az egyházát és a nemzetét egyaránt szolgáló emberrel dicsekedhet.

Ferenc pápa is megújulást hirdet, elege van ezekből a fényes pompához, luxushoz, a hatalomhoz való dörgölődzésből élő püspökökből.

Adják el a palotájukat, számolják fel a fényes udvartartást, kapjanak annyi fizetést mint egy káplán, mint egy lelkész. Megszüntetni minden előjogot. S tartsa el őket az egyház, a hívek serege, s ne az állam.

Ki kell menni a szegények, az emberek közé, együtt kell lélegezni a társadalommal, a hívekkel, miként teszi ezt Hegedűs, s ezért tesz, beszél arról, ami valójában érdekli, érinti az embereket, s ezért is szeretik Őt. persze ez fáj legjobban egy Szabónak, meg a többieknek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés