Kamupártok alapítására csábít a kampányfinanszírozási törvény?

2013. október 29. 11:14
A Political Capital és a Transparency International kezdeményezi a kampányfinanszírozási törvény módosítását, mert az szerintük szinte felhív a kamupártok alapítására.

Mivel a korábbinál jóval könnyebben teljesíthetők a jelöltállítás feltételei, akár egy baráti társaságnak is megéri pártot alapítani — írták sajtóközleményükben, kifejtve: huszonhét képviselőjelölt állításához csak mintegy tizenháromezer aláírás összegyűjtésére van szükség ahhoz, hogy egy párt országos listát állíthasson, ekként pedig súlyos közpénzeket kaphasson a kampányfinanszírozáshoz. Ugyan az egyéni képviselőjelöltekre jutó fejenként egymilliós kerettel tételesen el kell számolni, de a pártlista-támogatásról elegendő fiktív számlákat szerezni.

Hangsúlyozták azt is: a választás kimenetele egyáltalán nem jelent kockázatot a pártoknak. Ugyanis míg az egyéni képviselőjelölteknek vissza kell fizetniük a kampányra kapott támogatást, ha nem szerzik meg legalább a szavazatok két százalékát, a pártok több százmillió forintos támogatása viszont akkor sem veszik el, ha egyetlen szavazat sem érkezik a listájukra.

Ezért a két szervezet kezdeményezi a kampányfinanszírozási törvény módosítását akként, hogy a pártoknak ugyanolyan szigorúan kelljen elszámolniuk a támogatásokkal, mint az egyéni képviselőjelölteknek.

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Mivel a korábbinál jóval könnyebben teljesíthetők a jelöltállítás feltételei, akár egy baráti társaságnak is megéri pártot alapítani "
Pl. Fodor Gabika és a berlini csaj.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés