Lázár János többet vár a tokaji borvidéktől

2013. október 18. 12:06
„Még nem tudja azt a minőséget produkálni a Tokaj Kereskedőház, amely szimbolikus jelentőségű lehetne az egész borvidéknek” – mondta el Lázár János, Miniszterelnökséget vezető államtitkár. Ezért van szükség az állami cég fejlesztésére.

A kormány megkérdőjelezhetetlenül elkötelezett a minőségi bor előállítása mellett, nem kíván a minőségi szempontokból engedni. A huszonkét hazai borvidék közül a Tokaj-hegyaljait kiemelten kezeli, ehhez „törvényi eszközöket és pénzeszközöket” is rendeltek. A cél az, hogy Tokaj „valóban világszínvonalú bort tudjon az asztalra tenni” – mondta el Lázár János, aki szerint Tokaj-Hegyalja sorsa és a tokaji bor minősége és megítélése érdemben befolyásolja minden magyar bor sorsát és megítélését.

Az van, hogy minőséget kell termelni

Lázár János hangsúlyozta: az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház „még nem tudja azt a minőséget produkálni, amely szimbolikus jelentőségű lehetne az egész borvidéknek”. Tény, hogy a szőlő és a bor itt is, mint máshol is, nemcsak minőségi, hanem társadalmi és megélhetési kérdés is. Ugyanakkor a mostani kormány megpróbálja bebizonyítani, hogy a boldogulás igénye nem összeegyezhetetlen a minőség igényével, tette hozzá.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint komoly rendszerváltozáson kell átesnie a Tokaj Kereskedőháznak, ezért váltották le a korábbi vezetést, és bíztak meg olyanokat, akik a változtatás mellett vannak; a feladat az, hogy a cég valóban minőségi integrátori szerepet töltsön be, és minőségi bort termeljen. Az integrátori szerep betöltéséhez azonban szükség van fejlesztésekre is, ezért épül most az új üzemcsarnok 1,5 milliárd forintból, amit a cég tőkeemeléséből finanszíroz az állam.ű

Még több pénzt tol az állam a kerházba a jövőben

A Kereskedőház fejlesztése mellett Lázár beszélt a kormány elé kerülő Tokaj-programról is, ami két részből áll. Egyrészt érdemi döntések várhatóak a Kereskedőház további támogatásának lehetőségeiről, törvényi feltételeiről, ugyanakkor feladat az is, hogy november 30-ig elfogadjon a kabinet egy Tokaj világörökségi programot is annak a huszonhét önkormányzatnak, amelyeknek lehetőséget kívánnak biztosítani a fejlődésre.

Tombor András, a kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke az ünnepélyes alapkőletételen arról beszélt: a 1,5 milliárd forintból felépülő mintegy 60 ezer hektoliter kapacitású tároló és feldolgozó csarnok egy fejlesztési program első része. A következő évektől a kereskedőház által a piacra bocsátott borok minősége jelentősen magasabb lesz, mint eddig. A 2014-es szürettől kezdve lényegében csak minőségi borok előállításával foglalkozik majd a Kereskedőház, amelybe a tervek szerint a későbbiekben további 3 milliárd forintot invesztál az állam. Megújul egyebek mellett a palackozó sor, miként az elavult hordópark is. A pénzből marketingre is költenek majd.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés