Orbán fordulata

2013. október 15. 9:22

Köntös László
Reposzt.hu
Orbán és a Fidesz történetét, mint társadalomtörténeti jelenséget, azt hiszem, csak a magyar történelem kontextusában lehet értelmezni.

A balliberális oldal szerintem legnagyobb tévedése hogy a magyar történeti közösségi tudat kulturális folytonosságára való alapvető társadalmi igényt nem vette komolyan, sőt minden ilyen irányú mozzanatot egyenesen restaurációs igényként értelmezett, s úgy tett, mintha a rendszerváltás valamiféle abszolút ideologikus kiindulópont lenne. Ennyiben a rendszerváltás utáni balliberális attitűd igenis rokonítható a kommunizmus ideológiájának történelemmel szembeni dühével (a múltat végképp eltörölni).

A Fidesz, s benne Orbán Viktor fordulata azért lehet típustörténet, mert azt mutatja, hogy a magyar történeti-kulturális folytonosság egészét, lett légyen a magyar történelem bármennyire is ellentmondásos, nem lehet felszámolni. Nyilván nem restaurációról van itt szó, ám arról igen, hogy a rendszerváltás után formálódó új magyar középosztály egy jelentős részében megjelent az igény önmaga újraértelmezésére, mégpedig történeti kontextusban. Nos, ez egy új mozzanat a magyar történelem elmúlt hatvan évében. Innen látom Orbán Viktor és Fidesz fordulatát.

Miután a folyamat kezdetén vagyunk, a magyar történeti folytonosság Orbán általi tematizációja rengeteg kérdést, vitát, sőt indulatot vált ki. De ez nem baj. Inkább arra utal, hogy vannak itt bizony megkerülhetetlen kérdések, amelyeket nem lehet a szőnyeg alá söpörni.S ezek között bizony ott van a keresztyén folytonosság kérdése is. S ha van Orbán népszerűségére és hatására valamiféle magyarázat, akkor talán az, hogy a magyar történeti öntudat újrafogalmazására való igényt szinte egyedüliként tudta tematizálni. Nagy kérdés, hogy ebből az öneszmélődési folyamatból a balliberális oldal miért hagyta ki önmagát.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt a levelet sem nem 5. osztályos, de még 8. osztályos sem írhatta.
Ezt egy hülye efftárs fogalmazta.

Az eredeti helyről Aranyoss Péter hozzászólását idézném, mellyel egyetértek.

"Kedves Köntös Uram !
Valóban igen fontos- akár nagy viták tárgya is lehetne- kérdés, hogy a magyar balliberális oldal /szemben más,akár szomszéd ország hasonló szerveződéseivel/ miért hirdet "szent" háborút a nemzeti / és azon belül a keresztény nemzeti öntudat/ ellen.
A kérdéshez -szembe állítva a Fidesszel és Orbánnal- idézem a balliberális oldal eszmei vezérének mai megjegyzését: Magyar ország vagy szabad, vagy keresztény lesz. Ilyen megjegyzések után csodálható-é, ha az ezen a blogon gyűlöletmenetnek /?/ nevezett békemenet résztvevői között / köztudott, hogy ez a menet nem valami ellen, hanem valami mellett áll ki!/ a keresztény egyházak tagjai nagy létszámmal /bár statisztika nincs/ képviselik magukat.
Visszatérve a feltett kérdésre: ez a mai liberális oldal nem a XIX. századi liberalizmus képviselője és a mai baloldal sem azonos a két háború közötti baloldallal. /Szocdem/ A mi társadalmunk nem megfelelő talaja ezeknek a szervezeteknek."

Koronaszep-nek padig azt üzenem; Menjen a búsba az agymenéséve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés