Vatikáni reformok: új egyensúly, új magatartás

2013. szeptember 27. 10:26
Várakozás előzi meg a Ferenc pápa által októbertől tervezett vatikáni és egyházi reformokat, melyek újdonságát és lényegét az olasz sajtó szerint az egyházfő már a napokban megjelent hosszú interjúban összefoglalta.

Nem formális konzultációkat akarok – fogalmazott Ferenc pápa a Civilta Cattolica jezsuita folyóiratnak adott és csütörtökön tizenhat országban egyszerre megjelent közel harminc oldalas interjúban. Az egyházfő az október elsején kezdődő eseményre utalt, amikor azzal a nyolc fős bíborosi testülettel találkozik, melyet pápává választása után bízott meg a vatikáni és egyházi reformok kidolgozásával. Forró ősz várható a kúrián –írta a hétfői Corriere della Sera. Az olasz napilap szerint a pápa már a „forradalmi” interjúban felfedte, mit tart a mai katolikus egyház jelentős célkitűzéseinek.

Hangsúlyozva, hogy egyes egyházi tanítások vitathatatlanok, Ferenc pápa az összes aktuális egyházi kérdésre kitért a testületi vezetéstől a nőknek az egyházban betöltött szerepéig, az abortusztól a homoszexualitásig, az elváltak és újraházasodottak befogadásáig. A pápa minden téren „új egyensúlyt, új magatartást” szorgalmazott az egyházban azt hangoztatva, hogy éppen azok felé kell nyitni, akik eddig úgy érezték, nincs helyük az egyházban. A Corriere della Sera szerint Ferenc pápa interjúja megfogalmazta a fél éve kezdődött pápaság újdonságát: első az Evangélium és utána jön a doktrína. „Minden meglepett abban, amit a pápa mondott. Főleg az, amikor azt hangsúlyozta, hogy az egyház ne kizárólag az etikai témákra helyezze a hangsúlyt” – hangoztatta az interjút készítő Antonio Spadaro atya, a Civilta Cattolica főszerkesztője.

Az interjú mondatai máris szállóigévé váltak, kiváltképpen az, amellyel Ferenc pápa az egyházat tábori kórházhoz hasonlította. A nők egyházi szerepvállalásának erősítését sürgetve azt hangoztatta, hogy számára ez nem egyenlő szoknyába öltözött macsókkal. Azért nem költöztem be az apostoli palotába, mert az olyan, mint egy fordított tölcsér: belül tágas, de szűk az ajtaja. Én emberek nélkül nem birok élni – mondta a pápa. Azt is elárulta, hogy amikor 36 évesen kinevezték az argentínai jezsuita rend tartományfőnökének, önkényesen és gyorsan hozta meg döntéseit, ezért ultra-konzervativizmussal vádolták. Az akkor szerinte jogos bírálat volt, most viszont idősebb korban és pápaként a bíborosokkal és tanácsadókkal közösen hozza meg a döntéseket a Vatikán és az egyház reformjáról.

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Metternich: "Sokmindennek meg kell itt változnia ahhoz, hogy minden maradjon a régiben." :-)

Nem lehet megmondani előre, minden marad majd a régiben, vagy egyházszakadást előidéző változások lesznek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés