Vatikáni reformok: új egyensúly, új magatartás

2013. szeptember 27. 10:26

Várakozás előzi meg a Ferenc pápa által októbertől tervezett vatikáni és egyházi reformokat, melyek újdonságát és lényegét az olasz sajtó szerint az egyházfő már a napokban megjelent hosszú interjúban összefoglalta.

2013. szeptember 27. 10:26

Nem formális konzultációkat akarok – fogalmazott Ferenc pápa a Civilta Cattolica jezsuita folyóiratnak adott és csütörtökön tizenhat országban egyszerre megjelent közel harminc oldalas interjúban. Az egyházfő az október elsején kezdődő eseményre utalt, amikor azzal a nyolc fős bíborosi testülettel találkozik, melyet pápává választása után bízott meg a vatikáni és egyházi reformok kidolgozásával. Forró ősz várható a kúrián –írta a hétfői Corriere della Sera. Az olasz napilap szerint a pápa már a „forradalmi” interjúban felfedte, mit tart a mai katolikus egyház jelentős célkitűzéseinek.

Hangsúlyozva, hogy egyes egyházi tanítások vitathatatlanok, Ferenc pápa az összes aktuális egyházi kérdésre kitért a testületi vezetéstől a nőknek az egyházban betöltött szerepéig, az abortusztól a homoszexualitásig, az elváltak és újraházasodottak befogadásáig. A pápa minden téren „új egyensúlyt, új magatartást” szorgalmazott az egyházban azt hangoztatva, hogy éppen azok felé kell nyitni, akik eddig úgy érezték, nincs helyük az egyházban. A Corriere della Sera szerint Ferenc pápa interjúja megfogalmazta a fél éve kezdődött pápaság újdonságát: első az Evangélium és utána jön a doktrína. „Minden meglepett abban, amit a pápa mondott. Főleg az, amikor azt hangsúlyozta, hogy az egyház ne kizárólag az etikai témákra helyezze a hangsúlyt” – hangoztatta az interjút készítő Antonio Spadaro atya, a Civilta Cattolica főszerkesztője.

Az interjú mondatai máris szállóigévé váltak, kiváltképpen az, amellyel Ferenc pápa az egyházat tábori kórházhoz hasonlította. A nők egyházi szerepvállalásának erősítését sürgetve azt hangoztatta, hogy számára ez nem egyenlő szoknyába öltözött macsókkal. Azért nem költöztem be az apostoli palotába, mert az olyan, mint egy fordított tölcsér: belül tágas, de szűk az ajtaja. Én emberek nélkül nem birok élni – mondta a pápa. Azt is elárulta, hogy amikor 36 évesen kinevezték az argentínai jezsuita rend tartományfőnökének, önkényesen és gyorsan hozta meg döntéseit, ezért ultra-konzervativizmussal vádolták. Az akkor szerinte jogos bírálat volt, most viszont idősebb korban és pápaként a bíborosokkal és tanácsadókkal közösen hozza meg a döntéseket a Vatikán és az egyház reformjáról.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. október 05. 17:22
Nem lehet megmondani előre, minden marad majd a régiben, vagy egyházszakadást előidéző változások lesznek.
Csomorkany
2013. szeptember 28. 14:47
Metternich: "Sokmindennek meg kell itt változnia ahhoz, hogy minden maradjon a régiben." :-)
Kal
2013. szeptember 28. 00:39
Ez a "bölcsesség" már a XIX. század végén sem bizonyult igazán időtállónak, de azért köszi, mert nem ismertem.
Kal
2013. szeptember 27. 23:51
A változásokban reménykedő keresztények várakozásai aligha fokozhatóak. Olyan őszinte reménységgel teli izgalommal várják a Katolikus Egyház megújulását sürgető hívek az okt. 1-3 között megrendezésre kerülő pápai tanácsadó-testületi ülést, amihez hasonló fél évszázada nem volt egyházunkban. Ahogy tegnap is jeleztem, a Kaleidoscope blogon röviden beszámoltam a Katolikus Egyház reformját sürgető, a világ minden részén élő keresztényeknek a pápához és a tanácsadó testület tagjaihoz írott nyílt leveléről: http://kaleidoscope.blog.hu/2013/09/26/nyilt_level_ferenc_papanak Persze vabbak, akik továbbra is azt hiszik, hogy meg lehet még akadályozni azokat a gyökeres változásokat, amiket évtizedekig halogattak egyházunk vezetői. Ez nem hazai jelenség (bár nálunk nyilván sokkal jellemzőbb, mint nyugaton, de a blogon is gyakran idézett Terence Weldon, angol blogger legfrisebb posztjában is a konzervatívok reakciójáról ír ( http://queeringthechurch.com/2013/09/27/aquinas-on-the-obligation-to-dissent/ ), a tőle megszokott nagyon egyszerű nyelvezettel, ezért pár mondatot idemásolok tőle: Ever since the publication last week of Pope Francis' remarkable interview published in Jesuit magazines, conservative commentators have been falling over themselves to assure us that either it is not in fact, of any great consequence, as he said nothing to change church teaching;, or that that he didn't really say what the rest of us think he said; or that he said it, but didn't really mean it . Others, however, acknowledge the interview's importance - and conclude that "real" Catholics (that is, the conservative forces) must strenuously resist. At American Spectator, for instance, George Neumayr writes that, "Laity and clergy should reject, respectfully, the liberalism of Pope Francis".
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik