Ferenc pápa: Olyan egyház legyünk, amely új utakat talál

2013. szeptember 20. 7:17
Törekedni kell arra, hogy olyan egyház legyünk, amely új utakat talál, amely képes elindulni azok felé, akik nem járnak templomba, elhagyták az egyházat vagy közömbösek iránta – mondta Ferenc pápa abban az interjúban, amelyet Antonio Spadarónak, a La Civilta Cattolica olasz jezsuita folyóirat főszerkesztőjének adott.

A 16 országban, így Magyarországon is csütörtökön megjelenő exkluzív interjúkötetben – mely a magyar jezsuita rendtartomány által fenntartott parbeszedhaza.hu honlapon is olvasható – a pápa hangsúlyozta, hogy mindig szükség van időre az egyházban a valódi, hatékony változás alapjainak a letételéhez. A három, egymást követő augusztusi beszélgetés során a katolikus egyházfő úgy fogalmazott: „nem bízom a hirtelen hozott döntésekben. Nem bízom az első döntésben, vagyis az első dologban, ami az eszembe jut egy döntés meghozatalakor. Az ilyen döntés általában elhibázott. Várnom kell, magamban értékelni, rászánni a szükséges időt”.

Ferenc pápa hozzátette: „világosan látom, hogy az a dolog, amire ma az egyháznak leginkább szüksége van, az az a képesség, hogy gyógyítsa a sebeket, felmelegítse a hívők szívét, hogy közel legyen az emberekhez. Én úgy látom az egyházat, mint egy tábori kórházat csata után, ahol előbb a sebeket kell ellátni, utána beszélhetünk minden másról”. Mint mondta, új egyensúlyt kell találni, különben azt kockáztatják, hogy „az egyház morális épülete kártyavárként omlik össze, elveszíti frissességét és az evangélium illatát. Az evangéliumi válasz legyen mind egyszerűbb, mélyebb, sugárzóbb. Ebből a javaslatból fakadnak majd az erkölcsi következmények”.

Megemlítette, hogy Buenos Aires-i érsekként kéthetente találkozott hat segédpüspökével, és évente többször a papokkal, akik kérdéseket vetettek fel, és lehetett vitatkozni is, s ez nagyon sokat segített neki abban, hogy a legjobb döntéseket hozza. Hangsúlyozta, hogy a konzisztóriumok, a szinódusok fontos fórumai a tanácskozásnak, ugyanakkor kevésbé merev formákat kell adni nekik, ahogy fogalmazott: „valódi, nem formális konzultációt akarok”. Szólt arról is, hogy az egyház szolgái legyenek irgalmasak, törődjenek az emberekkel, „kísérjék őket jó szamaritánusként, aki lemossa, megtisztítja, fölemeli felebarátját. Ez a tiszta evangélium”. Felhívta a figyelmet arra, hogy „Isten nagyobb, mint a bűn. A szervezeti és szerkezeti reformok másodlagosak, vagyis csak később jönnek. Az első reform a magatartás reformja”.

Önmagát jellemezve Ferenc pápa azt mondta az interjúban: „én egy bűnös vagyok. Ez a legigazabb definíció. És ez nem üres szólam, nem elcsépelt frázis. Bűnös vagyok”. „Nekem van egy dogmatikai bizonyosságom: Isten jelen van minden ember életében. Isten jelen van bárki életében. Ha egy embernek az élete merő szerencsétlenség, ha bűnök serege, kábítószer vagy bármi más törte össze, Isten ott van az életében” – hívta fel a figyelmet. Az ökumenikus kapcsolatokban fontosnak nevezte, hogy egymást nemcsak jobban meg kell ismerni, de el kell ismerni „azt, amit a Szentlélek elhintett a másikban, és ami ajándék számunkra. Együtt kell haladni a különbözőségekben: nincs más út az egyesüléshez. Ez Jézus útja.

A nők egyházban betöltött szerepéről kiemelte: a nő nélkülözhetetlen az egyház számára, és többet kell fáradozni „egy elmélyült teológia kidolgozásán a nőről”, csak azután lehet „jobban megfontolni a nők egyházban betöltött szerepét”, illetve átgondolni a nő sajátos helyét azokban az egyházi feladatkörökben, amelyekben a hatalmat gyakorolják. A pápa arról is beszélt: az egyházban a szerzetesek arra kaptak meghívást, hogy próféták legyenek és arról tanúskodjanak, hogyan élt Jézus ezen a Földön, továbbá „hirdetik, hogy milyen lesz Isten országa a maga teljességében”. A jezsuita szerzetes pedig mindig gondolkodik, Krisztust helyezve a középpontba. Ez ad erőt a társaságnak, hogy tovább kutasson, hogy teremtő és nagylelkű maradjon – jegyezte meg.

Ferenc pápa a jezsuitákra vonatkozó összegzésében kijelentette: ma sokkal inkább, mint valaha, szemlélődőnek kell lenniük a cselekvésben, mély közelséget kell élniük „az egész egyházzal mint Isten népével és mint a hierarchikus anyaszentegyházzal”. A katolikus egyházfő beszélt arról, hogy nagyon kedveli az irodalomban Dosztojevszkijt és Hölderlint, a festészetben csodálja Caravaggio művészetét, illetve Chagall Fehér keresztre feszítés című képét, a zenében Mozartot, Wagnert és Beethovent említette kedvencként, míg a filmrendezők közül Felliniről nyilatkozott elismeréssel.

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én is kedvelem Dosztojevszkijt, örülök, hogy a pápa is kedveli, de mit lehet erre kommentelni?

Mondjuk Dosztojevszkij nagyon nem kedvelte a pápát, dehát minden nincs.

Az idézett pontok közül melyik tartalmaz információt? Már Dosztojevszkijen kívül?

"Valódi, nem formális konzultációt akarok" - hát, ugye ő a pápa. Az eddigi Európa, Afrika stb. szinódusok valóban elég formálisak voltak, igazából a pápától függ, hogy átalakítsa ezeket az intézményeket. Ha megteszi, örülni fogok neki.

"Az első reform a magatartás reformja" - na, ez lényegében elzárkózás az intézményi reformoktól. A pápa szerint azzal kell kezdeni, hogy a jelen intézmények kulcspozícióit betöltő személyeknek változtatniuk kell a magatartásukon.

"egy elmélyült teológia a nőről" - nosza!

Nyilván van ellentmondás, de ez csak egy interjú. Fő hangsúlyt a "magatartás reformjára" tesz, de a pl. szinódusokkal elégedetlen, ott szerintem is intézményi reformra céloz. Mondom céloz. Tehát nem tényt közöl, amiről nekem kellene véleményt nyilvánítani.

Ja, azért gondolok a szinódusokra, mert végülis egy pápával a szinódusok (meg az ad limina látogatást tevő püspöki karok) konzultálnak, és az eddigiek formalizmusát Buenos Aires érsekeként is megtapasztalhatta.

Női papság: kizártnak tartom, hogy fölülbírálja azt, amit II. János Pál erről mondott. Most készül szentté avatni II. János Pált. Az elmélyült teológia sokkal inkább a keresztségben adott királyi papság, és a keresztények üdvösségét szolgáló szolgálati papság viszonyának az átgondolását jelentheti, itt női szempontból.

Szerényen emlékeztetlek arra, hogy itt egyértelműen "teológiáról" ír és nem "intézményi reform"-ról. A jezsuiták ritkán mondanak hülyeségeket...

Most nem a pápa, hanem én mondom, hogy a nők helyzete alapjában megoldatlan a mai társadalomban. Mivel gyermeket valóban csak ők tudnak szülni, van egy kizárólagos feladatuk. Hogy ez hogyan egyeztethető össze az egyenlőség-igénnyel és pl. a karrier iránti igénnyel, arra a modern társadalomnak nincs valódi válasza.

Mindezzel akár a katolikus teológia oldaláról foglalkozni, átgondolni, hogy a nők királyi papságban való egyenlőség-igénye csak a gyermekszülés fölmagasztalását jelenti-e és egy modern biedermeier családmodell erőltetését, vagy ha nem, akkor micsodát, az igen izgalmas probléma.

jóslatok nem szoktak bekövetkezni, mégis a Malachiás jóslat egy összeomlás bekövetkeztének az árnyát előre vetíti.
Ferenc jó pápa, erkölcsi megújulásra rettentő nagy szükség van,és a halálközeli élmények vallási igazságok /Isten, lélek, másvilág/ lehetségességet bizonyítják.
Ám Bulányi páter megmondta az igazat: AZ ÓSZÖVETSÉG NEM ISTEN IGÉJE.
Én igazatadok néki: Isten nem adhatott parancsot Mózesnek háborús bűnök eklkövetésére, a paradicsomi történet visszaemlékezés egy étkezési tabu megsértésére, melyben nő volt a hibás,mert az ő feladata volt a gyűjtögetés,és ez tehát az ősközösség idején történt,mikor még halászat-vadászat és gyüjtögetés volt a megélhetés. A vétket elűzés követte: távozniok kellett az erdőből a pusztába, ahol a nő feltalálta a földművelést,a matriarchátus bukása után felhasználták a nők ellen az ősi történetet.
Az Egyház a nőellenességet máig megőrízte.Ám, ha nem volt bűnbeesés, megváltás se kellett, és Jézus ezt nem is állította, csak Szent PÁl.A dogmák fenntartották az Egyházat de romlását is okozhatják.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában