Ferenc pápa a bezárt kolostorokat megnyitná a menekültek előtt

2013. szeptember 12. 19:09

A megüresedett és bezárt kolostoroknak a menekültek befogadására való felhasználását szorgalmazta Ferenc pápa kedden, amikor Rómában felkereste a jezsuita rend fenntartotta Astalli menekültközpontot.

2013. szeptember 12. 19:09

A Vatikánból érkező egyházfő az Astalli menekültközpont előtt kiszállt az autójából és gyalog lépett a központ előtt sorban álló menekültekhez, akiket egyenként köszöntött. A pápa a menhelyen végigjárta azt az útvonalat, melyet minden nap több ezren megtesznek, amikor ételért, ruháért vagy orvosságért állnak sorban. Az egyházfő a többségükben afrikai és ázsiai menekültekkel és a központban dolgozó önkéntesekkel is elbeszélgetett. A kapuit 1981-ben megnyitó Astalli központ a Loyolai Szent Ignác által a 16. században alapított római jezsuita rendház épülettömbjében működik.

Ferenc pápa beszédében azt kérdezte, vajon mire szolgálnak a bezárt kolostorok. A pápa szerint ezeket meg kellene nyitni a menekültek befogadására, ahelyett hogy szállodákká alakítsák át pénzkeresés céljából. A menekültek nagy része muzulmán és más vallású, különböző országokból, élethelyzetekből érkeznek: „nem szabad félnünk a különbségektől!” – hangoztatta a pápa. Hozzátette, a keresztények kötelessége befogadni az érkezőket és rászorulókat „félelem és érdek nélkül”.

Úgy fogalmazott, hogy a szolidaritás szó félelmet kelt a fejlődő világban, „mintha csúnya szó lenne”. A pápa megjegyezte, hogy a szegények befogadására nem szakértők kellenek, hanem az egyház elkötelezettsége. Az egyházfő szerint a szegényekkel való törődésnek a papképzésben is szerepet kell kapnia és a plébániák mindennapi munkájában: mint mondta, a vallási intézmények ismerjék fel korunk problémáit. Ferenc pápa megválasztása óta immár második alkalommal találkozott bevándorlókkal és menekültekkel a Lampedusa szigetén július 8-án tett látogatása után.

Ferenc pápa kedden a vatikáni kongregációk és pápai tanácsok vezetőivel tanácskozott pápasága eddigi féléves munkájáról és a vatikáni reformokról. A találkozón részt vett Tarcisio Bertone távozó szentszéki államtitkár is. Az értekezlet megelőzte a vatikáni reformokkal megbízott bíborosi bizottság október eleji beszámolóját – közölte a Vatikán.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
regiszter
2015. május 29. 23:28
Csak azt nem tudom, hogy amikor majd nyitott és befogadó barátságos nyugatiak hívására érkezők a Nyugatot is élhetetlenné teszik, akárcsak a szülőföldjüket, akkor hova fognak majd menekülni? Szép dolog az áhitatos melldöngetés, meg a papolás a felebaráti szeretetről, csak kár hogy semmi köze a való élethez. London, Párizs, Marseille, Stockholm lángoló utcái az intő jel.
regiszter
2013. szeptember 16. 22:17
Elmebeteg kommunista! Nem elég hogy a liberális multikuti rajongók lezüllesztik Európát, ez a vén majom is belever egy szöget a nyugati civilizáció koporsójába.
regiszter
2013. szeptember 16. 22:16
Ezzel részben egyetértek, azonban éppen azért mert már van elég sleppünk nem kell még többet beengedni. A demográfiai folyamatok azonban ellenünk dolgoznak. Ha egyetlen bevánorlót sem engednek be, a már itt lévők (főleg muszlimok és négerek) egyszerűen túlszaprodnak bennünket. Magyarországon ez nem annyira bevándorló mint inkább cigányproblémaként jelentkezik, de az eredmény ugyanaz lesz: gyilkos polgárháború.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik