Ferenc pápa a bezárt kolostorokat megnyitná a menekültek előtt

2013. szeptember 12. 19:09
A megüresedett és bezárt kolostoroknak a menekültek befogadására való felhasználását szorgalmazta Ferenc pápa kedden, amikor Rómában felkereste a jezsuita rend fenntartotta Astalli menekültközpontot.

A Vatikánból érkező egyházfő az Astalli menekültközpont előtt kiszállt az autójából és gyalog lépett a központ előtt sorban álló menekültekhez, akiket egyenként köszöntött. A pápa a menhelyen végigjárta azt az útvonalat, melyet minden nap több ezren megtesznek, amikor ételért, ruháért vagy orvosságért állnak sorban. Az egyházfő a többségükben afrikai és ázsiai menekültekkel és a központban dolgozó önkéntesekkel is elbeszélgetett. A kapuit 1981-ben megnyitó Astalli központ a Loyolai Szent Ignác által a 16. században alapított római jezsuita rendház épülettömbjében működik.

Ferenc pápa beszédében azt kérdezte, vajon mire szolgálnak a bezárt kolostorok. A pápa szerint ezeket meg kellene nyitni a menekültek befogadására, ahelyett hogy szállodákká alakítsák át pénzkeresés céljából. A menekültek nagy része muzulmán és más vallású, különböző országokból, élethelyzetekből érkeznek: „nem szabad félnünk a különbségektől!” – hangoztatta a pápa. Hozzátette, a keresztények kötelessége befogadni az érkezőket és rászorulókat „félelem és érdek nélkül”.

Úgy fogalmazott, hogy a szolidaritás szó félelmet kelt a fejlődő világban, „mintha csúnya szó lenne”. A pápa megjegyezte, hogy a szegények befogadására nem szakértők kellenek, hanem az egyház elkötelezettsége. Az egyházfő szerint a szegényekkel való törődésnek a papképzésben is szerepet kell kapnia és a plébániák mindennapi munkájában: mint mondta, a vallási intézmények ismerjék fel korunk problémáit. Ferenc pápa megválasztása óta immár második alkalommal találkozott bevándorlókkal és menekültekkel a Lampedusa szigetén július 8-án tett látogatása után.

Ferenc pápa kedden a vatikáni kongregációk és pápai tanácsok vezetőivel tanácskozott pápasága eddigi féléves munkájáról és a vatikáni reformokról. A találkozón részt vett Tarcisio Bertone távozó szentszéki államtitkár is. Az értekezlet megelőzte a vatikáni reformokkal megbízott bíborosi bizottság október eleji beszámolóját – közölte a Vatikán.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés