A keresztyénség és a korszellem

2013. szeptember 9. 9:46

Köntös László
Reposzt.hu
A változás pedig abban van, hogy ma már a keresztyénség egésze kényszerül arra, hogy önmagát a „világhoz” viszonyítsa.

A változás pedig abban van, hogy ma már a keresztyénség egésze kényszerül arra, hogy önmagát a »világhoz« viszonyítsa. Míg az emlékeinkben még ma is élő múltban a keresztyén identitást meghatározó orientációs pont a másik keresztyén volt (mi a református a katolikushoz képest), addig mára a helyzet alapvetően megváltozott, hiszen a keresztyénség egésze tűnik fel úgy mint egy »világnézet« a sok közül. Nem mintha ettől kezdve az egyes keresztyén teológiai pozíciók jelentősége megszűnt volna (gondoljunk csak a nemrégiben lezajlott vitára a Heidelbergi Káté 80. kérdés-felelete fordításának kapcsán), ám mégis, nagyon sok szempontból a keresztyénségen belüli nézetbeli különbségek elveszítik jelentőségüket, mert maga a keresztyénség, mint olyan szorul magyarázatra, védelemre a »világgal szemben«. Ebben a helyzetben könnyen elfordulhat, hogy a korábban önmagukat egymással szemben meghatározó keresztyén nézőpontok és hagyományok egy platformon találják magukat. Sőt, még ennél is tovább lehet menni, hiszen az is előfordult már, hogy a különböző világvallások képviselői fogtak össze hagyományos értékek védelme érdekében.

A világ tehát megváltozott, s ezzel egyidejűleg alapvetően megváltozott valami, ami a keresztyén apológia helyzetét illeti. Kicsit dramatizálva, de talán annyira nem túlozva, azt lehet mondani, hogy a keresztyénség szubkultúrává lett. Nyilván nem a szó legtágabb kulturális, hanem inkább egyházias értelmében. Aki folyamatosan benne él az egyházban ezt kevéssé érzékeli, ám abban a pillanatban kulturális sokként hat, ha kilépünk a »világba«. Ez nagyjából azt jelenti, ha valakinek azt mondom, hogy református vagyok, azt is mondhatnám, hogy albigens. Teljesen mindegy, egyik sem jelent semmit sem.

Nagy kérdés, hogy ebben a helyzetben mit lehet tenni, kell-e tenni egyáltalán valamit? Vagy pedig azt kell mondani, ahogyan mondják is sokan, hogy a »világ ilyen«, nincs mit tenni, hiszen az emberek maguk döntik el, hogy miféle világnézetet kövessenek, még ha ennek legtöbbször nincsenek is tudatában.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...akkor ezt el kell fogadnod."

Fogadunk?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés