CEC: Minden Szíriával kapcsolatos döntésnek az emberek javát kell szolgálnia

2013. augusztus 31. 21:12
Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) felhívást intézett az ENSZ Biztonsági Tanácsához, hogy minden döntésénél "elsősorban a szíriai emberek javát vegye figyelembe, és ne a politikai kényszert". A CEC korábban elítélte a vegyi támadásokat is.

Guy Liagre, a CEC főtitkára csütörtökön közleményt adott ki, amelyben kifejezte: a 115 európai egyházi közösséget tömörítő ökumenikus szervezet „határozottan elítéli, hogy a múlt héten Szíriában vegyi fegyvereket vetettek be”. A CEC arra kérte tagegyházait, hogy imádkozzanak, és arra ösztönözte azok vezetőit, hogy „szólaljanak fel az áldozatok, a kiszolgáltatott és ártatlan emberek érdekében, akik továbbra is szenvednek a konfliktustól”.

A főtitkár figyelmeztetett: minden döntésnél a szíriai emberek javát kell figyelembe venni, és nem a politikai kényszert. Hozzátette: „A világ vezetőinek minden erőfeszítése arra kell irányuljon, hogy konszenzusra jussanak a vegyi támadások kezelésével kapcsolatban a nemzetközi jog és intézményrendszer segítségével”. Liagre arra kérte a CEC tagegyházait: „imádkozzanak a szíriai konfliktus végéért, azért, hogy a nemzetközi emberi jogi keretek alapján a legkiszolgáltatottabbak védelmet élvezzenek, és elkerülhető legyen a konfliktus további fokozódása”.

A CEC korábban elítélte a vegyi fegyverek bevetését is. „Mindegy ki áll a támadások mögött, teljességgel elfogadhatatlan, hogy a vegyi fegyverek a szíriai konfliktus részévé válhattak” - mondta Olav Fykse Tveit, az Egyházak Világtanácsának főtitkára. „Az egyházak világméretű szövetsége - beleértve a szíriai egyházakat, amelyek sokat szenvedtek a háborúban - mélyen elítéli a vegyi fegyverek használatát, bármely oldal veti is be” - tette hozzá.

Tveit úgy fogalmazott, a háború megmutatta legkegyetlenebb arcát, amiért az emberek a lehető legnagyobb árat fizették. Augusztus 21-én állítólag közel 1300 ember halt meg egy Damaszkusz közeli gáztámadásban. Az Egyházak Világtanácsa ezért arra sürgette az ENSZ-t, hogy folytasson nyomozást az ügyben. Tveit fontosnak nevezte, hogy az ENSZ tagállamai és a Biztonsági Tanács mindent megtegyenek az ország polgárainak védelme érdekében.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés