Boldoggá avatják az első birituális román katolikus papot

2013. augusztus 31. 21:09
Boldoggá avatják Vladimir Ghikát, az első birituális – latin és bizánci rítus szerint is miséző – román katolikus papot, aki a bukaresti római katolikus főegyházmegye első boldoggá avatottja lesz – jelentette be pénteken a román fővárosban Francisc Dobos, a bukaresti főegyházmegye szóvivője.

Szombaton lesz Bukarestben a nagyszabású boldoggá avatási szentmise, amelyre mintegy nyolcezer embert várnak. A szertartást Angelo Amato bíboros, a Szentté Avatási Ügyek Kongregációjának prefektusa végzi. A kezdetben ortodox, majd római katolikus hitre áttért pap a román kommunista börtönökben halt meg hitéért. Ghika román hercegi családban született 1873-ban. Konstantinápolyban látta meg a napvilágot, ugyanis akkoriban édesapja ott teljesített diplomáciai szolgálatot. Mélyen vallásos édesanyjától örökölte a hitet. Toulouse-ban szerzett jogi diplomát, majd Párizsban, később pedig Rómában folytatta tanulmányait, ahol teológusi doktorátust is szerzett. 1902-ben tért át a római katolikus vallásra.

A balkáni háború idején, 1913-ban kolerás betegeket gyógyított a romániai Zimniceán, majd az első világháború idején az avezzanói földrengés áldozatait, a római tüdőkórház betegeit és a háború sebesültjeit ápolta. Édesanyja halála után, 1923-ban szentelték pappá, hiszen anyja nem értett egyet áttérésével. Nevéhez fűződik a vincés nővérek bukaresti letelepítése, valamint egy szanatórium megalapítása.

X. Piusz pápától engedélyt kapott arra, hogy a latin mellett bizánci rítusban is misézhessen, így ő lett az első birituális román katolikus pap. 1931-ben XI. Piusz pápa protonotáriusi címmel tüntette ki, és viccesen „nagy apostoli csavargónak” nevezte. A második világháború idején és utána sem akarta elhagyni Romániát, hogy segíthesse a bukaresti szegényeket, így 1952-ben letartóztatták a román kommunista hatóságok, többször kegyetlenül megkínozták. Az elszenvedett bántalmazások következtében 1954-ben hunyt el a hírhedt romániai jilavai börtönben.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés