Hoffmann: Minél több gyermek részesüljön keresztény nevelésben!

2013. augusztus 27. 20:41
A köznevelésért felelős államtitkár szerint nagy öröm, hogy már mintegy negyven köznevelési intézmény tartozik az egyház fenntartásába. Az a cél, hogy mind több gyermek részesüljön keresztény nevelésben, hogy szívja magába óvodás és iskolás korban azokat az értékeket, amelyeken Európa és Magyarország felépült – jelentette ki Hoffmann Rózsa az egri főegyházmegyei tanévnyitón az egri bazilikában kedden.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára elmondta: kedden az Országgyűlés elfogadta a köznevelési törvény módosítását, amely lezárja a pedagógus-életpályamodellről és a béremelésről több mint fél éve zajló vitát. Ezzel fontos állomásához érkezett a három éve és három hónapja tartó munka – tette hozzá. „Ez az eredmény méltó a pedagógus hivatáshoz, méltó az iskolákhoz. Ezt az eredményt az ország a saját erejéből érte el, nem hitelből fogja finanszírozni az idén 30 milliárd, jövőre pedig 150 milliárd forintnyi többletkiadást, hogy méltóképpen díjazhassa végre a pedagógusokat” – fogalmazott az államtitkár.

Előadásában Hoffmann Rózsa emlékeztetett: a megújulásra esküdtek fel a kormányváltáskor. A célok között szerepelt a gyerekek, a fiatalok fejlődésének elősegítése, a családok, Magyarország jóléte, a kiegyenlített magas minőség, az igazságosság és a gazdaságosság is. Elmondása szerint nagyobb figyelmet szenteltek a nevelésnek. Hároméves kortól kötelező lesz az óvodáztatás, bevezették a mindennapos testnevelést, és kötelező lesz a közösségi szolgálat teljesítése a középiskolásoknak. Megkezdődik a hittan, illetve az erkölcstan oktatása az állami iskolákban. Megjegyezte: a leendő elsősök az állami iskolákban 52 százalékban választották a hit- és erkölcstant, 48 százalékban pedig a civil erkölcstant.

Megtörtént az iskolák állami fenntartásba vétele is, amivel a problémák is „központivá váltak”. Hoffmann Rózsa szavai szerint ez a magyarázata annak, hogy a helyben eddig is meglévő problémák országos, „katasztrofális káoszként” jelennek meg. Hoffmann Rózsa a szeptember elsejével életbe lépő változások közül kiemelte az általános iskolákban délután kötelezően biztosítandó programokat. A középtávú cél az egész napos iskolarendszer bevezetése.

Szólt arról is, hogy a béremeléssel együtt megújul a munkaszervezési rendszer is: szavai szerint szakítanak azzal a több évtizedes gyakorlattal, amely szerint „a pedagógust éhbéren kell fizetni, a különmunkákért pedig üveggyöngyökkel jutalmazzák”. Erről szól a 32 órás kötött munkaidő, amelyből a tanítási idő 22 és 26 óra között van. „Sokszínű és gazdag maradt a magyarországi iskolarendszer, ez felel meg a mai társadalmi igényeknek, sokféle fenntartó van, szakmailag önállóak az iskolák” – összegezte Hoffmann Rózsa.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az eerőforrásoktól legalább annyit lehet remélni: áhítatosan fognak imádkozni, sikerüljön a rablás!

Mondjuk ahogy így háborogsz, eszembe jutott egy általános iskolai környezetismeret-óra. Jó pár évtized után ma is emlékszem az erkölcstani leckére, amit akkor kaptam.

Az volt a téma, hogy "ne szemeteljünk az utcán!"

Tanár kérdése: - Tehát ha meglátsz egy szemetet az utcán, mit kell csinálni?

Én, a negyedikes általános iskolás: - Azonnal föl kell szedni (gondoltam magamban, "no persze")!

Tanár: - Hogy mondhatsz ilyen hülyeséget? Az, hogy "ne szemetelj", rád vonatkozik. De másoknak nem vagy szolgája, ha mások szemetelnek, az az ő felelősségük. De ha mégis fölszeded a más szemetét, az onnantól a te szemeted, dobd a kukába!

No, ez az a lecke, ami pl. Barack Obama életéből kimaradt. Ezért akar most beavatkozni Szíriában. Ezzel jár, ha egy iskolában nincs erkölcstan-oktatás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés