Szíria: a pápa a nemzetközi közösségtől vár megoldást a konfliktusra

2013. augusztus 25. 18:30
Az egyházfő a római Szent Péter téren, a vasárnapi Úrangyala-imádság előtt intézett felhívást a világ nemzeteihez, hogy „mutassanak nagyobb érzékenységet a tragikus helyzet iránt” és segítsenek megoldást találni a szíriai nemzetnek a „pusztítást és halált okozó háborúra”.

Hallgassanak el a fegyverek” – hangoztatta Ferenc pápa. Kijelentette: az egyre erőszakosabb szíriai testvérháborúról érkező borzalmas felvételek késztették arra, hogy ismételten fölemelje szavát a közel-keleti országért, amelynek konfliktusát aggodalommal követi. Az egyházfő hozzátette, hogy nem a harc ad reményt a problémák megoldására, hanem a párbeszéd.

A pápa együttérzéséről biztosította a szíriai konfliktus összes áldozatát, mindazokat, akik szenvednek. A szíriai gyermekeknek azt üzente, ne veszítsék el a reményt. A Vatikáni Rádió vasárnapi kommentárjában elhangzott adatok szerint a két és fél éve tartó szíriai polgárháborúban több mint 100 ezer ember veszítette életét, közöttük 7 ezer gyerek. Több mint négymillióan menekültek el az országból.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Pápának Ameikához kellene fordulni: ne akarjon mindenütt háborúval békét teremteni,mert nem sikerül néki!
A fegyvergyártás iszonyú nagy hasznot hoz, ezért inkább támadják a pápát, mintsem hallgassanak rá.

Ja, azután meg az lesz a következő duma, hogy miért hallgatott.

Neked, és nekem imádkoznom a legértelmesebb. Egy vallási vezető az vezesse az imádságot, és ott prédikáljon is. Ahogy a pápa tette.

Magyarország nem akar rendet tenni Szíriában. Miért? Kicsik vagyunk hozzá. Amerika elég nagynak érzi magát, de nem világos, hogy miért. Eddig folyton szívott, amikor ilyen nemzetközi csendőrakciókkal próbálkozott.

"Ha lehet". Szerinted lehet? Mert erős kételyeim vannak. Amivel lehetne, az a fegyverszállítások megakadályozása, de azt már évekkel ezelőtt kellett volna.

A beavatkozás ellen hirtelen 4 alapvető okot tudnék fölsorolni: Vietnam, Afganisztán, Irak, Líbia.

Nem csak közvetlenül a szövetséges hadműveletekről van szó. Ha beavatkozol, onnantól erkölcsi felelősséget vállalsz azok tetteiért is, akiket támogattál. Ezért sorolom Líbiát is az ellenérvek közé: az az ország káoszba süllyedt Kadhafi után.

De a beavatkozás elmulasztása nem a te felelősséged. Ha egy nép úgy dönt, hogy szétveri az országát, az addig még csak az országon belül élő felelősök sara.

Onnantól, hogy beavatkozol, felelősséget vállalsz mindazok tetteiért, akiket támogattál, holott egyáltalán nem biztos, hogy elég infód volt, hogy megtaláld a jófiúkat.

Amerika mást se csinál, mint fölfegyverzett iszlám terroristákat próbál megfékezni, erre itt van egy ország, ahol meg helyzetbe hozza őket. Ha te látod ebben a logikát, jobb szemed van, mint nekem.

Irakban pedig látszik a folytatás az amerikai beavatkozás után. Újabb áldozatok tömege és több millió menekült onnan is.

Pont arról van szó, hogy ha a részeges szomszéd baltával kergeti a családját, akkor lehet tudni, hogy ki a bűnöző és ki az áldozat, és lehet tudni azt is, mit kell tenni.

Hogy téged idézzelek: "a kedvező kimenetnek komoly esélyei vannak".

Szíria esetében csak arra van esély, hogy Irak 2.0 legyen belőle terrorakciókkal, és menekültek tömegeivel, mindenekelőtt ráadásul keresztény menekültekkel, mert egy amerikai katonát nehéz lesz kilőni, de egy védtelen keresztény asszonyt még csak-csak.

Komplex világban élünk, és ezek a családi tapasztalatok nemigen használhatók olyan nagy közösségeknél, mint egy állam. Ha egy szituáció minden tényezőjét átlátod, akkor van esélyed a hatékony erőszakos beavatkozásra a szenvedő fél pártján, és akkor ezt meg is kell tenned. Eddig OK. De egy komplexebb szituációban, márpedig több millió ember társadalma elég komplex, ez a példa abszolút nem igazít el.

Családi szinten azt mondanám, hogy részeg apa és részeg fia kifent késsel állnak egymással szemben, a legközelebbi rendőrörs meg 20 km. távolságra van. Beavatkoznál? Van ilyen kötelességed?

Ha a pápánk talál valamilyen egyházi utat, amin keresztül adományt tudok eljuttatni a tényleg rászorulóknak, mindenek előtt keresztény hittestvéreimnek, nem fogok habozni, küldeni fogok egy összeget. Ezt tudom értük tenni. Bombát dobni rájuk, azt rossz ötletnek találom.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában