Magyar nyelvű misével emlékeztek meg Szent István királyról a bécsi dómban

2013. augusztus 25. 18:55
Több ezer zarándok érkezett a bécsi magyar katolikus egyházközség meghívására Magyarországról, a Felvidékről, Erdélyből és Ausztriából.

A hívők megtöltötték az Istvánról, az első keresztény vértanúról elnevezett gótikus székesegyház, a Stephansdom padsorait, és részben a padsorok közötti teret is. Az egybegyűlteket Simon Ferenc esperes, bécsi magyar lelkész köszöntötte, majd Udvardy György, a pécsi egyházmegye püspöke celebrált ünnepi misét. Udvardy György prédikációjában olyan uralkodóként és olyan hívő emberként jellemezte I. István királyt, aki a bibliai példabeszédben szereplő emberhez hasonlóan „házát kősziklára építette”. István „Jézus Krisztus tanítására épített, mert rá építeni érdemes, az ő tanítása nem múlik el, hanem örök érvényű” – mondta.

A magyar nép tudatában, önazonosságában István király személye megkérdőjelezhetetlen, azt egyetlen történelmi kor vagy csoportosulás sem tudta megkerülni – hangsúlyozta Udvardy György. „Szent István kitörölhetetlenül belevéste népünk lelkébe az ő példáját” – fogalmazott. István király „hivatkozási pont, akit nem tudunk megkerülni, akitől tanulni akarunk” – jelentette ki.

A bécsi székesegyházban már hagyományosan, minden évben augusztusában magyar nyelvű istentiszteletet tartanak az államalapító magyar király emlékére Ausztriában élő magyarok, valamint magyarországi és határon túli zarándokok, hagyományőrző csoportok részvételével. Az idén mintegy negyven csoport érkezett Bécsbe. A misén jelen volt Szalay-Bobrovniczky Vince bécsi magyar nagykövet, valamint ausztriai magyar egyesületek és szervezetek vezetőségi tagjai. Az istentisztelet után a dóm melletti téren magyar néptánc- és népének-bemutatót tartottak a hagyományőrző együttesek, majd az érseki palotába várták szeretetvendégségre a részvevőket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés