Reposzt a Dívány „Ferenc pápa hatással van az olasz divatra” cikkére

2013. augusztus 14. 9:54
Benkéné Jenőffy Zsuzsanna
Kis egyháztörténet
Igen, ha egyházi divatról beszélünk, különbséget kell tennünk a hétköznapokon és a szertartásokon, a liturgiában viselt öltözettel.

Igen, ha egyházi divatról beszélünk, különbséget kell tennünk a hétköznapokon és a szertartásokon, a liturgiában viselt öltözettel. A papság hétköznapi viseletét napjainkig fokozott egyszerűsödés jellemzi, a reverendát nemcsak a praktikusság, hanem a történelmi események is kurtították, az 1961-1965 között zajló II. vatikáni zsinat után pedig több jellegzetes, nem hívők számára hivalkodónak tűnő ruhadarab is eltűnt a klérus szekrényéből, többek között a püspökök, bíborosok prémgalléros, uszályos köpenye, a cappa magna, a színes harisnyák és csatos cipők.

Azok a papi ruhák, melyeket a szertartásokon viselnek, mindig díszesek. Szó sincs hiúságról és divatbemutatóról, a miseruhák díszessége és a szertartás pompája éppen azt jelképezi, hogy Istennek ennyire kijár a tisztelet. A cikkhez mellékelt “Vatikáni hiúság” c. videó tehát félreértésen alapul: a főpapi ornátusokat csupán a szertartásokon viseli a pápa, melyek ráadásul nem is saját személyes tulajdonai, hanem a vatikáni kincstáré. Legtöbbször nem is a pápa, hanem szertartásmestere dönti el, az egyházfő melyik ruhát öltse magára egy-egy liturgikus alkalomhoz. XVI. Benedek szertartásmestere, Guido Marini pedig igencsak szereti a szépet, a klasszikus dolgokat, nehezen is tolerálja Ferenc pápa egyszerűségre törekvő stílusát. Bergoglio Argentína súlyos válságának éveiben állt a buenos airesi érsekség élén, rájött, hogy szegényei, főként a nem hívők és az egyházban csalódottak egészen másként értelmezik a pompát. Tudta, hogy bármilyen fontos is a liturgikus pompa - erről már írtam a másik blogomban - aranyló ruhában nem éppen meggyőző szegénységről szónokolni a legkisebbeknek, és ha elveszett báránykái nyomába akar eredni, sokkal nagyobb hatást képes elérni ócska, kigyúrt cipőjével, mint a vatikáni sekrestye kincseivel.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kedves Zsuzsanna,

be kell vallanom töredelmesen, hogy ezt így, ebben a formában még sose hallottam.

Tényleg körülvesz minket az egyházi giccs, elég elmenni egy átlag egyházi giccsboltba, és erre panaszkodik is az, akinek van egy csöpp ízlése, akár jár templomba, akár nem, de pont a szentmisét, és az abban használt liturgikus öltözékeket még senki nem nevezte giccsesnek az én környezetemben, pedig azért adatott már nekem pár évtized...

Talán érdemes azt is hozzátenni, hogy egy átlag pap nem is a szegénységről prédikál, és a hívek is tudják, hogy a liturgikus ruhák, amikben megjelenik, árban nem sokban térnek el egy tisztességesen fölöltözött hívő öltönyétől...

Szóval nyilván gusztustalan, ha egy pap a gazdagságával hivalkodik, de egy középosztálybeli anyagi nívót elfogadnak tőle a hívei.

Jajj, Zsuzsanna, nincs középút aközött, hogy megszakítod a barátságot és elhatárolódsz, vagy mindenben átveszed a világlátását, és teljesen alkalmazkodsz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában