Német és olasz kommentárok üdvözölték Ferenc pápa melegekről tett kijelentését

2013. július 30. 13:46

A német sajtóban a konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a liberális Süddeutsche Zeitung is kommentárban foglalkozott kedden Ferenc pápának a homoszexuálisokkal kapcsolatos hétfői kijelentésével, amelyet üdvözöltek politikai és társadalmi szervezetek is.

2013. július 30. 13:46

A FAZ Összefonódások címmel közölte Daniel Deckers kommentárját, amely szerint kevés területen mutatkozik akkora távolság a nyugati modernség életérzése és a katolikus egyház tanításai között, mint a homoszexualitás megítélésében, valamint a nőknek az egyházban betöltött szerepével, jogaival kapcsolatban, és semmi sem utal arra, hogy ez a távolság a közeljövőben csökkenne.

Ferenc pápa az elődeivel – II. János Pállal és XVI. Benedekkel - összhangban elutasítja, hogy nőket pappá szenteljenek, és nem tér el a katolikus tanításoktól a melegekre vonatkozó kijelentése sem, amely „csupán” felhívás a melegek diszkriminációja ellen. Új viszont az az összefüggésrendszer, amelybe ágyazva a pápa megtette az első hivatalos nyilatkozatát a homoszexualitásról, hiszen a Vatikánban kialakult hatalmi szerkezetek kontextusában beszélt erről – emelte ki a FAZ szerzője. Hangsúlyozta: a pápa közvetve elismerte, hogy léteznek homoszexuális összefonódások az egyházban. Ennek alapján Ferenc pápa szerint „nem a homoszexualitás a probléma, hanem maga az összefonódás", ami „bizonyára így igaz” – írta a német konzervatív lap kommentátora.

A Süddeutsche Zeitung Új hangvétel a régi harcok helyett címmel közölte Matthias Drobinski kommentárját, amelyben a liberális lap szerzője kiemelte: a pápa a melegekkel szembeni diszkrimináció elutasításával és a vatikáni meleglobbi létének elismerésével magától értetődő, nyilvánvaló dolgokat mondott el, és szerinte „ügyesen nem vett tudomást” az „igazán kényes kérdésről”, arról, hogy a melegek vajon csak szexuális önmegtartóztatással válhatnak-e igazzá Isten előtt.

Ugyanakkor „az új hangvétel” figyelemre méltó, azt jelzi, hogy „valaki itt el akar távolodni a régi frontvonalaktól” – írta a liberális lap szerzője. Hozzátette: a római katolikus egyháznak a melegekhez fűződő viszonyát a „kettős erkölcsiség” jellemzi, hiszen a melegek akárhogy is követik az egyház tanításait, mégis bűnben élnek, ha megélik az egyház szerint természetellenes szexualitásukat. A kettős morál másik oldala az a szerző szerint, hogy a római katolikus egyházban magas a meleg papok aránya, és ezzel a „kettős élet” aránya is, akinek pedig ilyen „strukturális hazugsággal” kell élnie, az korrumpálható és zsarolható lesz – írta a Süddeutsche Zeitung szerzője, hangsúlyozva: „legfőbb ideje leszámolni ezzel a kettős morállal”.

A Mi vagyunk az egyház (Wir sind Kirche) nevű német katolikus reformmozgalom üdvözölte Ferenc pápa nyilatkozatát. Az egyházfő szavai „a felszabadító hatást válthat ki, és azt is kell kiváltania valamennyi pap esetében, akik homoszexuális, és ezt mostanáig titkolnia kellett” – nyilatkozott Christian Weisner, a mozgalom szóvivője a Spiegel Online hírportálnak. Volker Beck, a Zöldek parlamenti képviselője – aki nyíltan vállalja homoszexualitását – úgy vélte: Ferenc pápa nyilatkozata reménykeltő. Ugyanakkor „nincs szó sokkal többről, mint reményről” – tette hozzá a politikus, megjegyezve, szerinte rejtély, hogy a pápa miért intézett „kirohanást” az állítólagos meleglobbi ellen.

Újnak és forradalminak nevezte Ferenc pápának a Rióból Rómába tartó repülőúton a meleg közösségről tett kijelentéseit a legnagyobb olasz napilap. A Corriere Giovanni Reale olasz katolikus filozófus véleményét kérdezte, aki szerint a Ferenc pápa által felmutatott „ítélet nélküli hit fordulatnak számít” az egyház történetében. „A pápa a mindenki iránti szeretetről beszélt, amely a melegekre is vonatkozik. Teljesen más kérdés a melegházasság és a melegek részéről való örökbefogadás” - hangoztatta a Corrierének Ludovine de la Rochere, a melegházasságot ellenző francia La Manif pour tous francia egyesület vezetője.

A Corriere szó szerinti átírásban közölte Ferenc pápának a nemzetközi sajtó tagjaival tartott kötetlen beszélgetésének szövegét. Az egyházfő úgy fogalmazott, a katekizmus azt tanítja, hogy a melegeket „nem szabad diszkriminálni, hanem be kell fogadni”. A La Repubblica című olasz lap szerint Ferenc pápa az egyház 1992-ben kiadott katekizmusát idézte. A balközép napilap hozzátette, Ferenc pápa szavaival megteremtette az „empátia egyházát”.

Rendkívüli lépésnek” nevezte az egyházfő kijelentéseit Nichi Vendola, a Baloldal Környezet Baloldal (Sel) elnöke, aki sohasem titkolta homoszexualitását. A GayCenter olasz meleg egyesület szerint Ferenc pápa „előrébb jár számos olasz katolikus politikusnál”. Az egyesület ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a melegjogok érvényesítésének legnagyobb ellenzője továbbra is az egyház marad.

Az olasz sajtó a melegekről elhangzott kijelentés mellett jelentősnek értékelte azt is, hogy Ferenc pápa nyitottnak mutatkozott az elváltaknak az egyházba történő visszafogadására. A pápa úgy fogalmazott, hogy a templomban házasságot kötött, de külön élők és elváltak iránt elérkezett a könyörület ideje. A kérdés aktuális Olaszországban, ahol egyre több katolikus pár bontja fel házasságát és ezt követően nem részesülhet a szentségekben.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
magnamater
2013. augusztus 02. 21:58
Kedves Csomorkány, nem tudod véletlen, a Malachiás jóslat szerint Ferenc pápa utolsó,vagy utolsó előtti? Elég ijesztő, amit mondassz, remélem, nem fogják a pápát bántani,de a helyzet úgy néz ki,mint mikor Gorbacsov a szovjetet akarta megújítani-
József42
2013. augusztus 01. 03:46
http://capitulumlaicorum.blogspot.hu/2013/08/ferenc-papa-es-sajto.html
József42
2013. július 31. 15:30
http://www.ppek.hu/k527.htm http://depositum.hu/homoszexualitas.html http://betiltva.com/files/tudos-takacs_homoszexualitas_erkolcs_merlegen.php
Csomorkany
2013. július 30. 21:31
Az emberek először piedesztálra emelik azt, akit el akarnak taposni. Ferenc pápa esetében egyenlőre a piedesztálra emelés zajlik. Az eltaposás olyan félév múlva várható? Vagy lesz az egy teljes év is?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik