Kirill várnai metropolita holttestére bukkantak a bolgár tengerparton

2013. július 9. 14:32
Kirill várnai metropolitának, az ország egyik legbefolyásosabb egyházi vezetőjének holttestére bukkantak kedden Bulgáriában, a tengerparton.

A bolgár rádió híre szerint az ügyészség bűnügyre gyanakszik. A holttestet Várna város egyik külterületi részének, Trakatának a strandján találták meg – írta a novinite.com című bolgár honlap. Kirill metropolita Bogomil Petrov Kovacsev néven született 1954. június 8-án. Huszonnégy évig volt Várna és Veliki Preszlav püspöke. Két évvel ezelőtt őt választották meg ideiglenes pátriárkának azt követően, hogy 98 éves korában meghalt Makszim pátriárka, aki bő négy évtizeden át állt a bolgár ortodox egyház élén. Kirill ezt a tisztséget 2013 februárjáig viselte, amikor is a bolgár ortodox egyház szinódusa Neofit metropolitát, Rusze püspökét választotta új pátriárkává, vagyis az autokefál egyház vezetőjévé.

Kirillt 2011 és 2012 között éles bírálatok érték azért, mert egy nagyon drága, Lincoln MKZ Hybrid típusú autóval járt. Az eset kapcsán heves vita alakult ki az országban a bolgár vallási vezetők gazdagságának forrásairól. Tavaly kiderült róla, hogy a kommunista diktatúra idején (1944-1989) az állambiztonsági szolgálat, a DS ügynöke volt, és Kovacsev, illetve Vladiszlav fedőneveken írta alá a jelentéseit.

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mért van az az érzésem, hogy csakugyan megölték? Nem olyanokat ölnek gyakrabban, akik megérdemlik, hanem akiket könnyebben meg lehet ölni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés