Az egyházi államtitkárság örül, hogy Áder visszaküldte a törvényt

2013. július 2. 20:20
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága szerencsésnek tartja, hogy az egyházügyi törvényjavaslatot csütörtökön ismételten tárgyalhatja az Országgyűlés, és el is fogadhatja.

Utalva arra, hogy az egyházügyi törvény múlt héten elfogadott módosítását Áder János köztársasági elnök kedden megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek, azt írták az MTI-hez eljuttatott közleményben: ez azért vált szükségessé, mert a törvényjavaslathoz benyújtott nagyszámú módosító javaslat a törvény rendszerében koherenciazavart okozott. A visszaküldést kísérő levél tanúsága szerint a köztársasági elnök a jogszabály ellen nem emelt tartalmi kifogást, észrevételének megfontolása után annak ismételt elfogadását szorgalmazza – mutattak rá. Az egyházügyi törvény módosításával kapcsolatban a köztársasági elnök megállapította, hogy az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezések jogbizonytalansághoz vezetnek.

Az egyházként elismerés rendjét újraszabályozó jogszabály hatályon kívül helyezi az egyházak nyilvántartására vonatkozó lényeges szakaszokat. A törvénymódosítás következő paragrafusai azonban az egyházak nyilvántartására vonatkozó rendelkezéseket tartalmaznak, amelyek önmagukban nem értelmezhetők - olvasható a köztársasági elnök állásfoglalásában. Az államfő felhívta a figyelmet arra: a jogbiztonság elve megköveteli, hogy a jogalkotás egyértelműen követhető és áttekinthető legyen. A köztársasági elnök Kövér László házelnöknek írt levelében azt kérte, a parlament egyházügyi törvény módosítását és az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő, ugyancsak kedden megfontolásra a parlamentnek visszaküldött törvénycsomagot észrevételeinek alapos megfontolása után az Országgyűlés fogadja el újra.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés