Királyudvar évjáratbemutató 2012

2013. június 25. 10:26

Ripka Gergely
Táncoló Medve
Hagyománnyá kezd válni a júniusi évjáratbemutató. Pedig hiányosságok, minden pincénél vannak.

„Esetleges hiányosságok, gyengeségek minden pincénél vannak, viszont a közös nyelven történő kommunikáció ezekről a dolgokról nagyon fontos (mindenkit előrébb visz). A tavalyi bemutató is sok tanulsággal szolgált: megtörtént a biodinamikus átállás a birtokon és az első évjáratok már palackban fejlődnek; a Királyudvar Henye pezsgő a hazai élvonal fontos (hiszen van hozzá önálló know-how); a friss, 11es borok pár kivételtől eltekintve igen szépen alakulnak; ám a nem szárazakkal kevésbé voltam megelégedve: itt-ott mintha oxidáció korai jelei mutatkoznának a borokban. Remélhetőleg én értettem csak félre valamit.  Az idei nyári estén több veterán tétel is lehetőséget kapott a bizonyításra.

Az ismét forró 2012es évjáratot jónak értékelte Mr. Hwang, mely meglepetésekben is bővelkedett, ahogy az hamarosan látható lesz. Volt az év folyamán egy komolyabb jégverés. A nyár végi, szeptemberi időszak viszont napos és száraz volt. Jellemzőek voltak a szélsőséges hőmérsékleti ingadozások, különösen az érési időszakban. A biodinamikus átállás érezhetően megedzette ehhez a szőlőt. Végeredményben aromás és nagyon gyümölcsös borok születtek 2012-ben.

Láthatóan rosszul éli meg a borászat, hogy 2009től nagyon visszaszorult az aszúhozam (ez nagyjából mindössze 1500 palackot jelent négy esztendő alatt). Nagyon szimpatikus volt, hogy a tulajdonos teljesen világosan megfogalmazta: »az aszú nyitja meg kapukat a világ felé az új stílusú száraz és édes boroknak, amihez viszont a magas minőségű aszúk színvonalán kell utóbbiaknak is mozogniuk«...különben nem megy. A Királyudvar 2005 óta ezen fáradozik.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában