Ferenc pápa: Szent Péternek nem volt bankszámlája

2013. június 11. 19:54
Ismét az egyház küldetéséről beszélt Ferenc pápa keddi homíliájában, hangsúlyozva, hogy az általa vezetett egyháznak az egyszerűség és szegénység jegyében kell cselekednie.
„Szent Péternek nem volt bankszámlája. Amikor adót kellett fizetnie, az Úr elküldte a tengerre halászni és a kifogott halban talált pénzzel fizetett” – fogalmazott Ferenc pápa a Szent Márta-házban bemutatott szentmisén. A keddi pápai misén a Hittani Kongregáció munkatársai vettek részt Gerhard Ludwig Müller, a kongregáció prefektusa vezetésével. A homília szövegét a Vatikáni Rádió közölte. 
 
Ferenc pápa a megválasztása óta gyakran érintett témáról, az egyház missziójáról beszélt. Hangsúlyozta, hogy „az Evangéliumot egyszerűséggel és ingyen kell hirdetni”. Hozzátette, hogy a gazdagságra vágyó egyház „megöregszik és elveszíti életerejét”. S a szegénység melletti tanúságtétel „menti meg” az egyház tagjait attól, hogy befektetők, vállalkozók legyenek. 
 
Márciusi pápává választásakor Ferenc pápa elmondta, hogy szegénységi fogadalma miatt választotta Assisi Szent Ferenc nevét. S a virágvasárnapi szentmisén Ferenc pápa saját nagyanyja mondását idézve arra emlékeztetett, hogy a „halotti lepelnek nincsen zsebe”, senki sem viheti magával földi vagyonát. 

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ön és az itt kommentelők nagy részének őseit Jézus űzte ki a zsinagógából, mert csak a pénz volt a mindenük. S hát az is maradt, a világot csak erről a végéről képesek megközelíteni. Ajánlom figyelmébe Jacque Fresco, Zeitgeist mozgalmát. Ő nem pap bácsi, egy építészmérnök, jövőkutató, tudományfilozófus. A világot szerencsére nagyon sokan másként látják, mint Önök, a pénzesláda tetejéről.

Ferenc pápa, miként assisi Szent Ferenc is óriási formátumú egyéniség, kivételesen nagy pápa. Persze Ő nem a pénzben, a profitban érdekelt, s járatos, hanem az emberi lelkekben. S bizonyára Önöket is feloldozná...

Az Ön raktárát gyermekei biztosan nem ürítették ki, így Ön sem, de gyermekei sem ismerhették meg az adományozás, a segítés örömét. No pesze Ferenc pápa nem arról beszél, hogy holnaptól mindenkinek el kell adnia, adományoznia mindenét, s bízzuk az utcára gyermekeinket. Ön sem értette meg az üzenetét, csak egyből a pénztárcájához kapott, mint sokan mások. S nem kezdett el gondolkodni emberi síkon. Szóval Ferenc pápa nem a hangyákat akarja eltiporni, nem kell félnie.

Mint az Evangéliumokból kderül,ha nem is szt Péternek, hanem a Tizenkettőnek volt egy bankára, ki a pénzt kezelte, Júdás volt a neve.
Tanulság: szükség van a pénzre, de a pénz kezelőire /a bankárokra/ oda kell figyelni, árulásra leginkább náluk lehet számítani.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés