Újabb miniszterelnöki szentbeszédek

2013. május 28. 19:44

Lendvai L. Ferenc
Galamus
A kereszténység mint egyetemes vallás és a keresztény Európa soha nem az olyan alkotmányokat és törvényeket kedvelte, amelyeket provinciális helyi viszonyokra szabtak.

Miniszterelnökünk szerint a Nyugat és Magyarország közötti viszony mára megfordult. Ezer éve még mi tanulhattunk a Nyugattól, ma viszont a Nyugat tanulhatna tőlünk. Mert most itt gyulladt föl az a bizonyos lámpás. Eredetileg ugyan azért alkottunk alkotmányt és törvényeket, hogy magunknak gyújtsunk jelzőfényt: hogyan élhetünk úgy, ahogyan magyar módra elgondoljuk. De ez a jelzőtűz Európának is szól. Mert ha valahol lámpást gyújtanak, »akkor a hirtelen támadt fény zavarhatja a homályban járók szemét«. Európában pedig minden, ami korábban érték és igazság volt, szóval a keresztény Európa mára homályos emlékképpé vált. »Mi, magyarok látjuk, saját bőrünkön érezzük, az egykor méltányos és nagyvonalú Európa ma gyakran igazságtalan, és néha bizony visszaél a hatalmával. Azt látjuk, hogy azokkal [...] a nemzetekkel szemben elnézőbb, akik csendben meghúzódnak a homályban.«

Szóval először is: a kereszténység mint egyetemes vallás és a keresztény Európa soha nem az olyan alkotmányokat és törvényeket kedvelte, amelyeket provinciális helyi viszonyokra szabtak, hanem – Szent Páltól Aquinói Tamásig – mindig is a természetjogi koncepció alapján állt. Másodszor: a kereszténység nem formális vallási hovatartozást jelent, amely szerint mondjuk Etiópia is keresztény ország, hanem például a keresztény jogállam szellemét vagy az egyetemek autonómiájának tiszteletben tartását jelentette már az európai középkorban is. Harmadszor: miniszterelnökünk szerint Európa csak Magyarországot bántja, mert kilép a homályból, akik ott maradnak, azokat nem – csak hát úgy tűnik, rajtunk kívül mindenki ott marad, a németek, a franciák, még a britek is, szóval maga Európa.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Elolvastam az egész írást. Elkezdtem boncolgatni és a választ fogalmazni, de rájöttem, hogy neked van igazad. Annál többet nem érdemes az írással foglalkozni, mint amit megfogalmaztál. Pedig nagyon jól ismerem az apátság történetetét, mert hozzám nőtt. Ott kereszteltek meg a háború alatt és amikor a bakonyban járok mindig betérek, mert a története számomra is lámpás.

Szegény Lendvai.
Vénségedre azzal kell szembesülnöd, hogy hiába harcoltál és tartottad a fáklyát az elmúlt 60 évben.
A Marxizmus-Leninizmus NEM KELL az ejövendő nemzedéknek. (monduk az előzönek sem kelltt igazán...) Sem Magyarországon, sem nyugaton.

Veled együtt el fog tünni a történelem süllyesztőjében.

"Az 1960–1970-es években jelentős szerepet játszott a marxista filozófia és a keresztény teológia képviselői közötti párbeszédben."

Ez a párbeszéd kb. arról szólt, hogy tartótisztjeikkel és a kézbentartott ügynökeikkel lezüllesztették az egyházakat. Hatalmas kárt okoztak.

De az egyház - mivel nem önmagára épít, mint a PÁRT, hanem az élő Istenre és annak irgalmára, – megtisztulhat és újraéledhet. a PÁRT azonban, akit Lendvai kiszolgált (és viszont), csak "tisztogatni" tudott és tud, mert önmagában hordozza az erkölcsi dögvészt...

Előbb-utóbb mindenre fény derül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés