Erdő Péter: Egyre határozottabban látni pünkösdi vonásokat az egyházban

2013. május 19. 13:13
A nyelvek ajándékát kérjük a Szentlélektől, mert szólnunk kell a mai világhoz, a segítő szeretet nyelvén, amely a legszegényebbek számára is érthető, mondta Erdő Péter bíboros a pünkösdvasárnapi misén Esztergomban.

„A kommunikáció minden csatornáján kell tudnunk szólni. És nyíltan ki kell mondanunk Jézus Krisztus nevét. Szenvedélyesen kell ragaszkodnunk történelmi személyéhez, élete példájához és tanításához, amelyet az egyház őrzött meg számunkra a Szentlélek segítségével” – jelentette ki a bíboros a bazilikát megtöltő hívők előtt.

Erdő Péter arra kérte a résztvevőket, hogy imádkozzanak a minket körülvevő világért, hogy a szomorúság adja át helyét az örömnek. „Legyünk hálásak Istennek mindenért. Dicsőítsük őt, ne csupán kérés legyen az imádságunk. Tudjunk köszönetet mondani, tudjunk hálát adni neki!” – tette hozzá a bíboros. Beszédében Erdő Péter hangsúlyozta, a katolikus egyházban, a lelkiségi mozgalmakban, a szerzetesrendek életében és a plébániai közösségekben egyre világosabban mutatkoznak a pünkösdi vonások. A bérmálkozókat arra kérte, hogy kövessék és mérlegeljék a Szentlélek sugallatait az egyház vezetésével és kövessék a jó indításokat.

A bazilikában esztergomi és a főegyházmegyéből érkező fiatalok és felnőttek részesültek a bérmálás szentségében. A húsvéti idő a feltámadást követő ötvenedik napon, pünkösd ünnepével zárul. Ekkor a harmadik isteni személy, a Szentlélek eljövetelét és az egyház megszületését ünneplik a katolikusok. A püspökök szerte a világon kiszolgáltatják a bérmálás szentségét. Az ószövetségi korban, Mózes korától kezdve húsvét után hét héttel tartották a hetek ünnepét, amelyet pentékoszténak (ötvenedik nap) neveztek.

Az ötvenedik nap eredetileg aratási, hálaadási nap volt. A magyar nyelv számos más nyelv mellett ebből származtatja a pünkösdi ünnep ma használatos nevét. Pünkösdhétfőn hagyományosan a Budapest második kerületében található máriaremetei kegytemplom kertjében rendezik meg a főegyházmegye ifjúsági és családi napját, a karizmák ünnepét, amelynek mottója: a hit kapuja mindig nyitva áll előttünk. Erdő Péter a hit évéhez kapcsolódóan tart előadást, majd szentmisét mutat be a jelenlévő papokkal.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Isten segítse a magyarokat!

"Azt üzeni nektek az isten: ... "

Ez nagyon beteg teológia.
Egy szintre kerülsz májkrémmél,meg még mélyebbre.

"Senki bűneit nem válthatta meg az isten bűntelen fia, mert az igazságtalanság volna. Egy igazságos világban minden bűnös a saját bűnéért felel."

Szóval te muzulmán?

Végre egymásra találtatok:

Májkrém, a habos szájú papgyűlölő,
és Nosam, a velejéig pogány zsidófaló.

Méltóak vagytok egymáshoz. És nem is véletlen, hogy pont ezen a fórumon és ez alatt a cikk alatt lihegitek egymásra a pestist.

A Pünkösd kihozza belőletek azt, ami meghatároz.

Mért nevezed Freudot hamisítónak? Óriási eredmény volt a tudatalatti világ felismerése. Csak ott a tévedés, ahogy gyógyításra akarják használni: szerintem a szervezet védekezik az ártalmas tudásanyag ellen, ha elsűllyeszt valamit, annak oka van, azt nem kell feltárni, hanem békén kell hagyni.
Vallással csak úgy lehet foglalkozni, ha összehasonlítjuk őket.
Mózes a Biblia szerint is járt Egyiptomban,ismerhette Eknaton elméletét,ő is uralkodó volt, neki is szüksége volt az egyetlen Istenre, felismerte, az Ő segítségével tudja magát uralkodóként elfogadtatni a héberekkel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában