Pünkösdi miséket, istentiszteleteket tartanak országszerte

2013. május 16. 13:17
Pünkösd alkalmából ünnepi szentmiséket, istentiszteleteket tartanak vasárnap és hétfőn országszerte. A keresztények ezen az ünnepen a Szentlélek eljöveteléről és az egyház alapításáról emlékeznek meg. A magyarországi egyházi vezetők Esztergomban, Debrecenben, illetve Budapesten mutatnak be ünnepi szertartást.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vasárnap 10.30-kor az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét. A szertartás keretében esztergomi és a főegyházmegyéből érkező fiatalok és felnőttek részesülnek a bérmálás szentségében – közölte az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye az MTI-vel. Pünkösdhétfőn hagyományosan a fővárosi máriaremetei kegytemplom kertjében rendezik meg a főegyházmegye ifjúsági és családi napját, a karizmák ünnepét, amelynek mottója: a hit kapuja mindig nyitva áll előttünk. Erdő Péter 13.30-kor tart előadást a hit évéhez kapcsolódóan, majd szentmisét mutat be a jelenlévő papokkal.

Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke pünkösdvasárnap 10 órától a debreceni Nagytemplomban hirdet igét úrvacsorás istentiszteleten – közölte az egyházkerület hivatala. Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke az MTI-nek elmondta: pünkösdvasárnap 11 órakor a Deák téri evangélikus templomban tart ünnepi istentiszteletet.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa arról tájékoztatta az MTI-t, hogy péntek este budapesti székházukban pünkösdi zenés vigíliát tartanak, amelyen Csernák István metodista szuperintendens hirdet igét. A keresztények pünkösdkor a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Az ünnep elnevezése a pentékoszté (ötvenedik) görög szóból ered, azt ugyanis kezdettől fogva a húsvéthoz kötötten, az azt követő ötvenedik napon tartották meg.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés