Török állampolgárságot kaphatnak egyes szír keresztények

2013. május 10. 8:01
A török külügyminisztérium azt tervezi, hogy török állampolgárságot ajánl fel minden szír kereszténynek, akiknek török felmenői vannak, és akik a háború sújtotta országban nehéz helyzetbe kerültek.

A szír keresztények számára készülő török tervről Evgil Türker, a törökországi szír egyesületek szövetségének vezetője beszélt a közelmúltban egy konferencián, az Agenzia Fides vatikáni hírügynökség jelentése szerint. Türker elmondása szerint Törökországban sok szír keresztény új otthonra lelhet, akiknek felmenőik törökök voltak, és akik jelenleg Szíriában vagy Európában élnek.

A török kormány már többször is megerősítette, hogy az ország kész segíteni a szír keresztényeknek. Ez idáig legalább ötszáz szír keresztény talált menedéket Törökországban. Nemrégiben Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök arra buzdította a szíriai emigránsokat, hogy térjenek vissza Törökországba. Abdullah Gül köztársasági elnök pedig februárban találkozott a szír keresztény közösség vezetőivel. A török hatóságok menekülttábort létesítettek, amely akár négyezer menekült befogadására is képes.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés