KDNP: A hiteles kereszténység megvéd a rasszizmus ellen

2013. május 3. 12:25
A Kereszténydemokrata Néppárt szerint a hiteles kereszténység jelenti a legbiztosabb védelmet a rasszista megnyilvánulásokkal szemben.

Harrach Péter frakcióvezető pénteki sajtótájékoztatón a Zsidó Világkongresszus közelgő budapesti ülése kapcsán azt mondta: a magyar társadalom egyáltalán nem mondható rasszista vagy antiszemita szemléletűnek, a magyar emberek befogadóak nemcsak a zsidósággal, hanem más kisebbséggel szemben is. A kormány a rendelkezésére álló eszközökkel mindent megtesz annak érdekében, hogy a rasszista jelenségeket visszaszorítsa Magyarországon – jelentette ki a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője. Idézte Varga László egykori kereszténydemokrata politikust, aki életének felét Amerikában töltötte, és aki azt mondta: nincs Magyarországon antiszemitizmus; lehet, hogy vannak antiszemita jelenségek, de Amerikában több van.

Mindenféle rasszista megnyilatkozás ellen a legbiztosabb védelmet a hiteles kereszténység jelenti - hangoztatta a frakcióvezető. Felidézte a három történelmi egyház vészkorszakban végzett zsidómentő tevékenységét. Külön kiemelte Angelo Rotta akkori apostoli nunciust, aki 13 ezer menlevelet adott ki. Kitért Apor Vilmos, Márton Áron katolikus egyházi vezetők, továbbá Sztehlo Gábor evangélikus és Soós Géza református lelkészek szerepére, valamint Shvoy Lajos székesfehérvári püspökre, aki levélben szólította fel papjait: mindent tegyenek meg az üldözöttek védelmében, akár az életük kockáztatásával is.

Vejkey Imre KDNP-s országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a keresztények hitük szerint nem lehetnek antiszemiták. „Mély fájdalmát” fejezte ki az antiszemita megnyilvánulások miatt, melyek bármikor és bárki részéről érték a zsidóságot. A kormánypárti politikus – aki részletesen ismertette a katolikus szervezetek, szerzetesrendek zsidómentő munkáját – kiemelte: kereszténydemokrataként határozottan úgy vélik, nincs alapja semmiféle elméletnek vagy gyakorlatnak, mely ember és ember, nép és nép között diszkriminál az emberi méltóság vagy az abból fakadó jogok tekintetében. Elítélik az antiszemitizmust, mert az nem egyeztethető össze „az evangéliumi igazsággal és Krisztus szellemével” – mondta.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés