Rómába zarándokoltak az esztergomi szeminárium tanárai és növendékei

2013. április 18. 8:02
A magyarok római templomában mutattak be misét kedden az Esztergomi Hittudományi Főiskola és az Érseki Papnevelő Intézet paptanárai és növendékei Rómában zajló zarándoklatukon.

Magyarországot egykor a keresztények pajzsának nevezték, hazánk „legyen ismét a hitnek és az értékeknek a pajzsa” – mondta Székely János esztergom-budapesti segédpüspök, az esztergomi főiskola rektora a Santo Stefano Rotondo templomban koncelebrált misén. A Szent István vértanúról elnevezett és Rómában a magyarok nemzeti templomának tartott Santo Stefano Rotondo az egyik állomása volt az esztergomi szeminárium elöljárói, paptanárai és növendékei által lebonyolított zarándoklatnak, mely a római bazilikákat, főbb templomokat, katakombákat érintette.

A 43 fős csoportot vezető Blanckenstein Miklós, az esztergomi papnevelő intézet rektora az MTI-nek elmondta, hogy a szeminárium első római zarándoklatát a Hit Évenek alkalmából tartják. A Mindszenty József bíboros egykori római címtemplomában, a Santo Stefano Rotondóban bemutatott magyar nyelvű misén Török Tamás, az esztergomi főiskola tanára azt hangoztatta, hogy a templom akkor épült, amikor még „éltek azok, akik megélték Diocletianus császár utolsó keresztényüldözését nem állami építészek építették állami pénzből, hanem a keresztények hitük szerint”.

Török atya úgy fogalmazott, hogy „Róma eltalált Magyarországra, és ebben a templomban Magyarország visszatalál Rómába... jöjjenek ide a magyarok, mivel ez saját kötödésüket, identitásukat, múltjukat jobban helyre rakná”. Hozzátette: „voltak szenvedések, nehéz korszakok, de volt kereszténysége nemzetünknek, és lesz is, lesz hitünk, mert a hitünk megőriz, lesz otthonunk, mert Róma otthont ad, és lesz hazánk”. Az esztergomi szeminaristák és tanáraik szerdán a Vatikánban részt vesznek Ferenc pápa általános kihallgatásán.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában