Tisztelt Köntös László!

2013. április 15. 11:17

Tóta W. Árpád
Reposzt.hu - komment
Először is köszönöm a megértés szándékát, bár sajnos úgy látom, hogy nem járt sikerrel. Megpróbálok ebben segíteni.

Ami pedig trónt és oltárt illeti, Ön azt írja: »A legkülönösebb az, tudja, hogy ebben az Orbán-keresztény kurzus liberális toposzban Orbán szinte omnipotenssé válik, mintha legalábbis ebből a nézőpontból maga a kormányfő lenne az Úristen, akinek a kegyétől az egyház sorsa függ.«

Nos, magam sem mondhattam volna szebben. Bizony az ő kegyétől függ, hiszen Magyarországon sajnos állami támogatásból élnek a történelmi egyházak, és elégedetten veszik tudomásul, ha felsőbbrendűnek mondja ki őket a parlament. Cserébe hagyják, hogy a miniszterelnök transzcendens legitimációra tartson igényt, és amikor épp nem tud mást mondani, hivatkozhasson a »keresztény értékekre«. Amikor pedig ezeket a keresztény értékeket gumicsizmával tapossa - lásd hajléktalanok és általában a szegénysorsúak ügye -, akkor szemérmesen elfordulnak.

Természetesen Magyarország és Európa történetében a kereszténységnek kitüntetett szerepe volt - ahogy a görög-római kultúrának, a reneszánsznak vagy a munkásmozgalomnak is. Hagyomány és hit azonban messze nem ugyanaz, és attól, hogy én is emlegetem az Istent, amikor az ujjamra ütök a kalapáccsal, bizony nem tartozom semelyik egyházhoz. Melegen ajánlom, hogy az efféle csűrés-csavarás helyett inkább gondolkodjanak el a népszámlálás eredményein, még ha bagatellizálni könnyebb is.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mondjuk ez csak egy olyan szintű megállapítás, mint hogy a szén fekete. Ez így van. TW meg nem érett a közszereplésre. Ez is így van. Minek erre biteket pazarolni?

Ahogy a vén keresztényüldöző Marcus Aurelius kérte, "Adj Uram erőt, hogy megváltoztassam, amit meg lehet változtatni, adj türelmet, hogy elviseljem, amit el kell viselni, és adj bölcsességet, hogy a kettőt meg tudjam különböztetni!"

A nekem jutott bölcsesség azt mondja, hogy TW-t el kell viselni.

Meg lehetne, ha az állami előírások nem kötnék gúzsba az ésszerű ingatlangazdálkodást.

A Mátyás-templom pl. egész értékes telken van. Ha le szabadna bontani, és a telket értékesíteni lehetne, akkor a bevételből 10 rentábilis panel csodatemplomot lehetne építeni a jelenleg várható hívő-létszámra optimalizálva (ami amúgy Budapesten korántsem oly csekély, mint ahogy TW olvtárs, és cimborái álmodoznak róla). Ott csekély, ahol maga a település is haldoklik.

Ja, hogy a Mátyás-templom lebontása kultúrbotrány, és a nemzet szégyene volna? Persze, de akkor a nemzet szíveskedjék nem háborogni, amikor a zsebébe kell nyúlni.

Nálad a pont, nekem is egyből az jutott eszembe, hogy micsoda kegyelem Istentől, hogy ezt a pasit nem egy asztali lámpa árnyékosabb fele irányából szónokolva kell hallgatnom.

A valódi vitára mindenesetre kb. ugyanannyi az esély, mint ha az volna a fölállás.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában