Biszku, a katolikus

2013. április 4. 10:51

Révész Sándor
NOL
Elszámolható-e adóforintjaink osztogatásánál például Biszku Béla lelke katolikusnak?

Az emberek majd kétharmada tehát felekezeti szempontból bizonytalan státuszban, felemás helyzetben van. Nékik, akár hívők, akár nem, az egyházuk lényege nem nagyon kell, ők viszont egyháztagként kellenek a »keresztény-nemzeti« kurzusnak és persze az egyházaknak, melyek földi érdekei az adóforintjainkhoz kötődnek. Jó ötletnek tűnt népszámlálással igazolni, hogy az egyházak hatszor annyi embert képviselnek, mint amenyit valójában, így legitimálni nagy többséggé a kisebbséget, így igazolni az egyházak állami túltáplálását, így takarni el a tényt, hogy az egyházi kötődésű keresztény Magyarország a múlté. (...)

A lehengerlő médiafölénnyel rendelkező és a közvélemény-kutatások szerint még mindig igen jelentős támogatással rendelkező klerikális kurzus idején a felekezeten kívüliek, ateisták és nem válaszolók száma a tíz évvel ezelőttihez képest durván kétmillióval (!) nőtt, a saját nyilatkozatuk szerint felekezethez tartozóké pedig ennyivel csökkent. A katolikus és a református egyház is elvesztette »hívei« közel harminc százalékát. A nem egészen tízmillió lakosból több mint négy és fél már semmilyen mértékben és értelemben nem vallja magát egyetlen felekezet hívének sem. A laza és formális kötődésű polgárok hatalmas mértékben és ütemben válnak le végleg egyházaikról, és ez alapvetően érinti a klerikális kurzus legitimitását.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nem nézted meg a KSH legutóbbi adatait, barátom! Ne a manipulált 2001-es népszámlálás adatait idézzed! Hanem a legutóbbit!

Ott álltál, a halálos ágyánál, elvtárs? :)))

Mi a fenébe lett a Biszku itt belekeverve? Mindenki tudja,vallási hovvatartozása miatt nem mernek hozzá nyúlni, de ez a vallás nem a katolkikus!

Nagyjából egyetértek veled.
Vanak vidékek (!) ahol azért vasárnap nincs tele a templom. -de nálunk például Ó-Békáson ha nem mész elég korán, nem tudsz leülni, nagyobb ünnepen nem tudsz beférni a templomba, ha későn érkezel.
Nagyon vicces, de szerintem Gyurcsány egy 2 % templomlátogatót hozott össze.
A 20 évvel ezelőtti templomi üldögéléssel szemben a hívek részt vesznek a liturgiában.

A "keresztény kurzus" legitím, mivel megválasztották.
A diktatúra évei alatt nagy volt az ígény a lelki vígaszra, és ahogy most kinéz a gazdasági helyzet, a többség most is csak az Ég irgalmában remélhet.

Húsvét vasárnapi misén 36-an voltak nálunk (főváros!) a templomban. 29 öregasszony, 1 idős férfi és egy sokgyermekes család. Máshol sincs másként, pláne hétköznap vagy egy átlagos vasárnapon. A katolikus egyház belső becslései szerint a hívek kb. 10-12 %-a teljesíti azokat a normákat, melyek alapján egyáltalán vallásosnak lehet őket tekinteni. (Hetenkénti misére járás, rendszeres gyónás, áldozás, egyházi adó fizetés stb.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés