Ferenc pápa fiatalkorúak börtönében misézett nagycsütörtökön

2013. március 29. 8:33
Fiatalkorúak börtönét kereste fel nagycsütörtökön Ferenc pápa, aki ötven elítélt előtt mutatta be az utolsó vacsorát idéző misét.

A római Casal del Marmo börtön ötven lakója gitárszóval és énekkel kísérte az intézet kápolnájában bemutatott misét, amelyet az egyházfő Agostino Vallini bíborossal, a pápa római helytartójával és a börtön lelkészével koncelebrált. A 14-21 éves őrizetesek többsége külföldi, észak-afrikai és roma származású. Lopásért, rablásért, gyilkosságért és nemi erőszakért ítélték el őket. Katolikusok, ortodoxok és muzulmánok is vannak közöttük. Rövid homíliájában az egyházfő arról beszélt, hogy a lábmosás szertartásával Jézus „példát mutatott tanítványainak”.

Az, aki másoknál magasabban van, mások szolgálatába kell, hogy álljon. Segítenünk kell egymásnak!” – mondta a pápa. Hozzátette: „papként, Róma püspökeként nekem kötelességem mások szolgálata, segítése, és szívből teszem, szeretem tenni”. Ahogyan Jézus tette tanítványaival, Ferenc pápa 12 különböző nemzetiségű és vallású fiatal elítéltnek megmosta a lábát, közöttük két lánynak is. Egyikük katolikus olasz, a másik Rómában született roma származású lány volt és muzulmán. „Ez Jézus kezének érintése” – mondta a földön térdeplő pápa a fiataloknak, mielőtt kézbe vette, megmosta, megszárította és megcsókolta a lábukat.

A mise után a börtön tornatermében tartott találkozón a pápa elbeszélgetett a fiatalokkal, akik egy általuk készített fakeresztet és egy térdeplőt ajándékoztak neki. „Örülök, hogy itt lehetek veletek. Menjetek előre és ne hagyjátok elvenni magatoktól a reményt. Ti segítetek nekem, hogy alázatos maradjak!” – mondta a pápa a fiataloknak. „Köszönjük, hogy eljöttél hozzánk!” – válaszolták a fiatalok. A találkozót a Vatikáni Rádió egyenesben sugározta. A pápa gesztusa az olasz sajtót XXIII. János pápára emlékeztette, aki 1958-ban megválasztása után két hónappal a római Regina Coeli börtönbe látogatott.

II. János Pál és XVI. Benedek a lábmosás szertartását a lateráni Szent János bazilikában tartotta, ahol paptársaiknak mosták meg a lábát. Ez volt az első alkalom, hogy a római pápa nőnek mosta meg a lábát. Ferenc pápa még Buenos Aires érsekeként nagycsütörtökön börtönben, kórházakban, menhelyeken mosta meg férfiak és nők lábát.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés