Csökkent a keresztények száma Magyarországon

2013. március 29. 15:46
Tíz év alatt 1,6 millióval csökkent a magukat katolikusnak vallók száma Magyarországon.

A tegnap nyilvánosságra hozott népszámlálási adatok szerint 2001 és 2011 között Magyarország lakossága 10,2 millióról 9,94 millióra csökkent — tudta meg az atv.hu. Ám a legmelgepőbb mégsem ez a tény volt, hanem az, hogy a népesség csökkenésnél jóval nagyobb arányban zsugorodott a keresztély egyházak híveinek száma. A katolikusok látszáma ezalatt az idő alatt 5,5 millióról 3,9 millióra csökkent annak ellenére, hogy a katolikus egyház kifejezetten kérte híveit, hogy töltsék ki a vallási hovatartozásra vonatkozó rubrukákat.

A csökkenés azonban nem csak a katolikusokat, hanem a reformátusokat és az evangélikusokat is érintette. Ez a változás azonban annak is betudható, hogy míg 2001-ben 1,1 millió ember nem válaszolt a vallási hovatartozást firtató kérdésre, 2011-ben ez a szám már 2,7 millió körül mozgott.

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A kérdőiven sokan nem igazodtak ki. Az internetes kitöltésnél voltak problémák az elején amit késöbb javítottak. Velem is előfordult, kétszeres javitással tudtam bejelölni. Gondolom sokan feladták a probálkozást, ami a nagy számát mutattja a nem válaszolok növekedése.

Nem tudom, hogy a családoknál a gyerekek vonatkozásában hogyan regisztrálták ezt a rubrikát.

Europában a szekularizációs tendencia nálunk is érezhető, ami sok esetben abban is megnyílvánul, hogy szétvált a megkereszteltek száma és az aki valamelyik valláshoz tartozónak tartja magát, mivel nem gyakorló.

Németországban még ma is az adóiven tüntetik fel a felekezethez való tartozást, mivel adot vonnak le. Az utobbi ídőben lett tendencia, hogy ha valaki kéri törlik, s ezáltal adot sem kell fízetni. Az egyházak ezekből az összegekből végezték és végzik karitativ tevékenységüket az egész világra kiterjesztve. Eddig ez inkább szolidaritást mutatta a társadalomnak, de ez az utobbi húsz évben kezdet megváltozni a fogyasztói társadalom felpörgésével és a fital nemzedék nem érzi sem súlyát sem jelentöségét ennek. A szolidaritás mások iránt és szegények iránt a más földrészen egyházak által végzett karitativ tevékenységet nem érzik köteleségüknek, hogy vállalják.

Europa elvesztette keresztény gyökereit és értékrendjét ami ebből következik, pedig ez tette europát europává.

Most olvastam, hogy a német muszlim közösségek követelik, hogy a vallási ünnepeik legyenek munkaszüneti napok, hogy vallásukat kulturájukat tudják megélni.

A párom húsz éve megjegyezte, ha a németek így haladnak akkor 70 év múlva muszlim államá válik. Nagyon jó uton halad europa és nemcsak németország.

Keletközép europa még megmenekülhet, mert talán sikerül megállítani a romboló folyamatokat. Lehet, hogy kellet, hogy most jöjjőn Ferenc Pápa aki egy megujjulást hoz a beteg europának és népeinek.

Az örvendezőknek üzenem, hogy a helyüket azok vették/veszik át akik nem biztos, hogy oda tartják majd a másik orcájukat hanem visszaütnek. Azonkívül a vákuum, a spirituális vákuum sem egy tartós állapot, lesznek majd a keresztények helyett ősmagyar vallásúak, muszlimok..
Egyszóval, már megint nem tudjátok minek örültök.

Lehet, hogy nem a pontos kifejezést használtam, nem vagyok szakértője a táltos témának, de rájuk gondoltam.

Válaszok:
ottapont | 2013. március 29. 16:38

A muszlim vallás terjed Európában, Magyarországon még kevesen vannak ugyan, de vannak. Az Európai társadalomban eluralkodó nihilizmus és szélsőséges individualizmus sokakat taszít a muszlimok közé.

Válaszok:
Django | 2013. március 29. 18:03

Nem ijesztgetésnek szántam, azt mondtam, hogy nincs spirituális vákuum, tehát akinek belső igénye van valamiféle spiritualitásra az majd a kereszténység helyett választ valami mást és a kárörvendők szemszögéből nézve ez a más nem biztos, hogy jobb.

Ilyen mag népe és hasonló tanok lehet, hogy nem nevezhetők vallásnak, de mégis vannak híveik. Lehet másképpen is nevezni persze.

Szerintem ez egyáltalán nem jellemző nálunk. Nyugat-Európában sem a muszlim vallás terjed

Én az Angliai helyzetről tudok, mert BBC vitaműsorokat néztem erről és bizony a tősgyökeres britek körében is vannak már szép számmal követőik a fiatalabb korosztályból.

Abban igazad lehet, hogy a pártus Jézus hívek tábora valószínűleg gyorsabban fog növekedni mint a muszlimoké.

Válaszok:
Türelem | 2013. március 29. 18:33

Keresztényellenesség? Az elmúlt években több száz iskola került át az egyházakhoz, bevezetik a kötelező hittant, államvallásként lett meghatározva a kereszténység.

Egyébként meg, aki megtagadja a hitét azt majd Jézus is megtagadja Isten előtt a végső ítéletkor, ez áll a szentírásban ugyebár. Tehát ezek a hittagadók nem is sorolhatók a keresztények közé.

Nekem is ez jutott eszembe. Bezzeg ha véletlenül több lett volna a keresztény akkor Semjén már azonnal találkozót szervezett volna az egyházi vezetőkkel a támogatásemelés módjáról.

Szerintem többen vannak azok a muszlimok, akik megirigylik a nihilista nyugati életet és otthagyják a vallásukat még ha a családjuk vagy a vallási vezetőjük meg is átkozza ezért.

Válaszok:
ottapont | 2013. március 29. 18:17

Óh, szóval mégis vallásról van szó? Denia mást mondott.

Honnan veszed, hogy bajom van mások hitével? Én azt mondtam nem vagyok jártas abban amit te "magyarok vallásának nevezel". Te mit értesz amúgy ezalatt? Egyébként természetesen mindenki abban hisz amiben akar.

Az attól függ melyik muszlim országból valók. Amit te említesz az az irániakra jellemző, de mint tudjuk ők nem arabok, tehát egy speciális csoport.

Szövegértelmezésed zéró.

Ha nem tudsz elvonatkoztatni Orbántól az a te bajod.

Kedves ottapont!
Méltatlan, hogy ma vitatkozik arra méltatlan emberekkel...Aki ismeri a szeretetet, a megértést, a megbocsájtást, s tiszteli Istenét, az hallgat. Túl fogjuk élni a kufárokat.

Válaszok:
ottapont | 2013. március 29. 18:44
ottapont | 2013. március 29. 18:47

Én azt érzem méltatlannak, hogy éppen ma szemlézték be ezt a hírt.

Válaszok:
Türelem | 2013. március 29. 18:56

A hvg féle lista írásról szerintem nem értesült túl sok ember, ráadásul az már a népszámlálás után volt.

Az alaptörvény konkrétan a kereszténység, elsősorban a katolicizmus a magyarság történelmében játszott pozitív szerepét részletezi már az első oldalon.Tehát nem csak a himnusz első soráról van szó.

"Csak az emberek nem szeretik, ha adatokat tartanak nyílván róluk, van egy ilyen zsigeri beidegződés."

Ezek szerint a magyaroknak fontosabb a rezsicsökkentés mint a vallásuk, mert ahhoz gond nélkül a nevüket adják annak ellenére, hogy ott egy párt gyűjti és tartja nyilván az adatokat, szemben a népszámlálással ahol egy hivatalos állami szerv.

Aki elsőből nem érti az másodikból sem fogja, mert nem a megértés a célja.

"Aki ismeri a szeretetet, a megértést, a megbocsájtást, s tiszteli Istenét, az hallgat. Túl fogjuk élni a kufárokat."

Azért Ön is odamond itt kedves Türelem, nálam sokkal keményebben. :)

Kedves Denia,

Valóban nagy a katyvasz és nem az én dolgom kibogozni, én nem vagyok kereső, van Egyházam, hitem.

Akitlosz a magyarok vallásáról írt, nem tudom, hogy vajon az is Jézus központú-e?

A videót úgy találtam, hogy a keresőbe a táltos szót írtam és az elsőt kiválasztottam.

Igaza van Türelemnek abban, hogy nem most kellene ezt megvitatni, csak nehezen állja meg az ember, hogy ne szóljon hozzá ha éppen ma volt olyan kedves a mandi és beszemlézte nekünk. Én itt abba is hagyom, azoknak akik ünneplik kívánok áldott Húsvétot.

Ez is igaz, de nem kell felvenni a kesztyűt. A mandiner arculata meg azt hiszem világos mindenki előtt...

Az ősmagyar vallásúak is kereszténynek mondják magukat, szerintük Jézus pártus-magyar herceg volt nem pedig zsidó. Most tüntették ki ennek az irányzatnak az egyik fő hangadóját.

"A HVG-s listázást, mint példát hoztam a jelenségre, amiről beszélek. "

A szocialista kormányok alatt sem tapasztaltam semmilyen keresztény vagy egyházellenes hangulatot, akkor is jól megvoltak az egyházak, valójában az iskolák egyházi kézbe adása is még a szocialista kormány alatt indult meg.

Én ugyan nem írtam alá, de szerintem ott is kérik a nevet, címet, személyigazolvány számot, talán még elérhetőséget is. Tehát nem csak annyiból áll, hogy odafirkálok valamit.

Ez nem álszentség, csak mindennek rendelt ideje van azok számára, már akiknek van egyfajta értékrendje. Lehet egyet nem érteni, minősíteni, no az már a minősítőt minősíti.

Ráadásul állítom, hogy 2001-ben a kérdezőbiztosok zöme manipulálta az íveket. A vallási hovatartozást firtató kérdéseknél a bizonytalanoktól megkérdezték: Meg van keresztelve? És igen válasznál máris behúzták a katolikusoknak a strigulát.:)
Így duzzasztotta a statisztikát sok vallástalan ember, aki templomot sose lát belülről. Mitől katolikus az, aki nem tartja a vallása fő parancsolatait (heti misére járás, gyónás, áldozás, egyházi adó fizetése stb.)? Belső, egyházi becslések szerint kb. 10-12 % az "igazi" hívő.

A számháború a pénzről szól.

Ráadásul állítom, hogy 2001-ben a kérdezőbiztosok zöme manipulálta az íveket. A vallási hovatartozást firtató kérdéseknél a bizonytalanoktól megkérdezték: Meg van keresztelve? És igen válasznál máris behúzták a katolikusoknak a strigulát.:)
Így duzzasztotta a statisztikát sok vallástalan ember, aki templomot sose lát belülről. Mitől katolikus az, aki nem tartja a vallása fő parancsolatait (heti misére járás, gyónás, áldozás, egyházi adó fizetése stb.)? Belső, egyházi becslések szerint kb. 10-12 % az "igazi" hívő.

A számháború a pénzről szól.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés