Ferenc pápa megtartotta első általános audienciáját

2013. március 27. 17:45
Nagy tömeg töltötte meg a Szent Péter teret szerdán, Ferenc pápa első általános audienciáján.

Nyitott autóval járta be a Szent Péter teret Ferenc pápa, aki március 13-i megválasztása óta először tartott általános kihallgatást. Többször is megállította a járművet és személyesen üdvözölte a hívőket: gyermekeket vett kézbe és integetett az őt tapsoló tömegnek. A napsütötte téren argentin zászlók lobogtak. A pápa mindenekelőtt Buongiorno-t (azaz Jó napot) kívánt a szavait hallgató hívőknek és ismételten elődjére, XVI. Benedekre emlékeztetett.

Beszédében kijelentette: „Jézusnak nincsen saját háza, mivel mi emberek vagyunk az otthona”. Hozzátette: „ki kell lépnünk önmagunkból és el kell mennünk a határokig, a lét peremére is”. „Mi emberek olyanok vagyunk egy kicsit, mint Szent Péter, aki saját életének biztos pontjait féltette” - fogalmazott. A pápa arra kérte a hívőket, hogy hitüket “ne fáradtan és megszokásból" éljék meg. „Ne elégedjünk meg egy misével, melyen nem is figyelünk oda” - mondta. Hangsúlyozta, hogy a plébániák egymás után ürülnek ki, ezért az egyháznak és a hívő közösségeknek kell „az emberekhez menni és megszólítani őket, nyissuk meg Isten kapuját azok előtt, akik a peremen élnek!

A pápa olaszul mondta el beszédét és spanyolul is szólt. A Szent Péter téren több tízezren vettek részt az audiencián, közöttük francia, angol és német nyelvű egyetemisták. Nekik külön anyanyelvű papok foglalták össze a pápa beszédét, ahogyan lengyelül és arabul is. Az arab nyelvű keresztényekhez szólva a pápa arra kérte őket: „ne féljetek követni Jézust!

A l’Avvenire olasz katolikus napilap szerdán közölte azt az 5 perces felszólalást, melyet Jorge Mario Bergoglio bíboros a konklávét megelőző bíborosi tanácskozáson mondott. Az újság forrása Jaime Ortega kubai bíboros volt, aki a pápától kapott felhatalmazást az egyébként titkos szöveg közlésére. Felszólalásában a néhány nappal később pápává megválasztott Bergoglio arról beszélt, amit az audiencián is megismételt: „az egyháznak el kell mennie a peremen élőkhöz nemcsak földrajzi, hanem egzisztenciális szempontból is”.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában