Ferenc pápa a Szentszéknél akkreditált diplomatákat fogadta

2013. március 23. 17:53
A Szentszéknél akkreditált diplomáciai testület tagjait fogadta pénteken a Vatikánban Ferenc pápa, aki beszédében a szegénység elleni küzdelem jelentőségét hangsúlyozta.

A világban „még oly sok szegény” segítését nevezte szolgálata céljának Ferenc pápa a Szentszéknél akkreditált 180 ország diplomáciai képviselőit fogadva. „Veletek átölelem a világot!” – szólt a diplomatákhoz. A pápa elmondta, azért választotta a Ferenc nevet, mivel Assisi Szent Ferenc Itálián és Európán kívül is ismert a „keresztény vallást nem gyakorlók között is”. Szent Ferenc ezenkívül a szegények iránti szeretet jelképe, és szegénység ma „a gazdagnak tartott országokban is van, ahol a lelki szegénység is nagy” – hangoztatta az egyházfő.

Szent Ferenc érdemének nevezte a béke építését is, amelyet „a vallások közötti párbeszéd is segíthet”. A pápa azon reményét fejezte ki, hogy a diplomácia képes „hidat építeni” emberek és nemzetek között. Hangsúlyozta, hogy neki a kettős olasz-argentin származása is segítséget nyújt a hídépítésben. Az egyházfő köszönetet mondott azoknak az országoknak, amelyek nincsenek ugyan diplomáciai viszonyban a Vatikánnal, mégis képviseltették magukat a keddi beiktatási szertartáson, vagy írásban üdvözölték őt. „Remélem, hogy mindenkivel sikerül diplomáciai kapcsolatot létesíteni” – mondta a pápa, aki a nemzetközi diplomácia feladatai között nevezte meg a környezet védelmét is. „Meg kell tanulnunk szeretni Földünket, e nélkül nehézzé válik az utunk” – fogalmazott.

A találkozón az egyházfő egyenként köszöntötte a diplomatákat, közöttük Győriványi Gábor magyar nagykövetet. „Azt kérte, hogy a magyarok is imádkozzanak pápasága sikeréért!” – számolt be a fogadásról Győriványi az MTI-nek. A szentszéki nagykövet elmondta: rövid beszélgetésük során felhívta a pápa figyelmét arra, hogy az Európai Unió szegény régióit elsősorban a volt kommunista országok alkotják. Magyarországon az egyház segít a szegényeken, és a kormány is az összes „lehetséges eszközzel támogatja a szegénység elleni küzdelmet és a karitatív munkát” – hangsúlyozta Győriványi. Az olasz sajtó kiemelte, hogy Ferenc pápa volt az első, aki olasz nyelven és alig tízperces beszédet tartott, elődeivel szemben, akik hosszan és mindig franciául szóltak a diplomatákhoz. Ferenc pápa trónus helyett egy egyszerű széken ült. A péntek reggel a Szent Márta-házban tartott misére a pápa meghívta a vatikáni szálláshely körül dolgozó kertészeket és köztisztasági munkásokat.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Győrváry nagykövet remélem azt is elmondta, Moldovába a csángómagyarokhoz ne olasz, hanem magyar papokat küldjön a Szentatya - az olasz papok csak a románokkal értenek szót.

Válaszok:
Csomorkany | 2013. március 27. 15:44
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés